Dnevni izlet v Italijo iz slovenske Obale - Hoteli Bernardin
overlay
Previous
Next
overlay

Dnevni izlet v Italijo iz slovenske Obale

Hoteli Bernardin| Aktivni oddih | 22. 02. 2017

Italija je dežela kapučina, romantike in mode. Očarljivi kulturni in zgodovinski spomeniki, okusna hrana, odlično vino, graciozne ženske in nogomet – vse to in še mnogo več – vam ponuja naša soseda Italija.

Kam na dnevni izlet?

Ideje, kam se odpraviti na izlet in doživeti nekaj povsem novega, so vedno dobrodošle in zanimive.

Ideja! Benetke – edino mesto na svetu – ki lebdi na vodi

Romantične Benetke so eno najbolj slikovitih mest Italije in ležijo v laguni na majhnih otokih ter med kanali. Znane so po številnih romantičnih mostovih, prelepi arhitekturi, ozkih ulicah, bogatih palačah, cerkvah in muzejih. Hiše na lesenih pilotih v morju, trgi, polni golobov, mostički in gondole v Benetkah ustvarjajo romantično vzdušje, zato so popolna destinacija za izlet v dvoje.

Z ladjo iz Pirana odpotujta na nepozaben enodnevni izlet v Benetke. Med udobno plovbo s katamaranom do najlepšega vodnega mesta na svetu lahko prisluhneta kratki predstavitvi bogate zgodovine mesta, prestolnice bivše republike »Serenissima«. Po prihodu v pristanišče San Basilio v Benetkah se lahko peš ali z ladjico po laguni podata v raziskovanje znamenitosti tega enkratnega mesta ob severozahodni jadranski obali. V času kosila se lahko odpravita v eno izmed lokalnih restavraciji, kjer bosta deležna gurmanskih užitkov v romantičnem okolju. Po obedu lahko avanturo nadaljujeta z vožnjo z gondolo po skrivnih delih mesta in po najlepši vodni ulici (Canal Grande).
Uživajta ;)

Grad in park Miramar

V neposredni bližini Trsta leži prečudovit grad Miramar, ki je nedvomno vreden ogleda. Grad je bil po načrtih avstrijskega arhitekta Carla Junkerja in po naročilu Maksimiljana Habsburškega in njegove žene Charlotte Belgijske zgrajen v drugi polovici 19. Stoletja.

Idiličen grad tik ob morju, ki je iz daljave videti kot iz filma, je urejen tudi v muzej. Obdan z visokim obzidjem je ščitil pred napadalci, na vsakem koraku pa je okrašen z različnimi grbi in čudovitimi svetilkami.

Sprehodita se lahko tudi po notranjosti gradu in urejenih vrtovih, ki ga obdajajo ter se prepustita romantiki ob prekrasnem razgledu na Tržaški zaliv. 

Trst

Trst je mnogo več kot odlično mesto za nakupe. Sprehodita se po ulicah, pomešajta med domačine ter z njimi spita »capo« (kapučino v kozarčku) in začutita pravi utrip mesta.

Na njegovih ulicah je rad zajtrkoval tudi James Joyce, v njem je prespal Napoleon … Zakaj si ga ne bi ogledala?

Bi se rada izognila divji vožnji po centru mesta in iskanju parkirišča? 
Najbolj priročno se je iz Opčin v center Trsta podati s tramvajem. Znameniti tramvaj povezuje Trst in Opčine že od daljnega leta 1902. Na petkilometrski poti se spusti kar za 340 metrov, zato na najstrmejših delih proge deluje kot žična vzpenjača. 

Vsekakor ne spreglejta glavnega trga Piazza dell’Unità d’Italia z neposrednim odprtim pogledom proti morju, obdan z najlepšimi stavbami v mestu. Iz rimske dobe je v mestu in okolici obilo ostankov, med drugim tudi dobro ohranjeno rimsko gledališče pod gričem svetega Justa. Sprehodita se tudi do kanala Canal Grande ter ob morju še do glavnega pomola.

Gradež

Otok Gradež oziroma italijansko Grado, do katerega vodi cesta, je del Gradeške lagune. Gradežu pravijo tudi mesto sonca in vrtnic. 

Mestno jedro Gradeža je zaprto za promet, kar daje kraju še bolj romantično in obiskovalcem prijazno podobo. Pripomore tudi plitva tri kilometre dolga mestna peščena plaža, ki ni ravno najprimernejša za plavalske navdušence, ampak je prej morsko igrišče za najmlajše.

Gradež je lahko zanimiva izletniška točka tudi za tiste, ki proste dneve radi preživljate aktivno. S kolesi se lahko po kolesarski poti popeljeta do sosednjega Ogleja, ki je bilo nekoč eno največjih in najbogatejših rimskih mest, danes pa je na seznamu Unescove svetovne dediščine.

Če pa si želita še več adrenalina, se lahko preizkusita tudi v kajtanju. Zaradi plitve obale in mirnega morja obala v Gradežu predstavlja primeren poligon tako za popolne začetnike kot tiste, ki bi radi obnovili svoje znanje.