Najboljše počitnice v Istri - Hoteli Bernardin
overlay
Previous
Next
overlay

Najboljše počitnice v Istri

Hoteli Bernardin| Aktivni oddih | 11. 06. 2017

V vsakodnevnem predvidljivem ritmu je lahko oddih na slovenski Obali poživljajoč. Sprehodi ob morju, izleti v zaledje Istre, raziskovanje bogate zgodovine in skritih kotičkov slovenske Obale v starodavnih mestih, kot so Piran, Izola in Koper, ter druženje ob rekreativnih ali izobraževalnih delavnicah so pisana doživetja kot nalašč za zlata leta.

Po zaključenem poklicnem obdobju pride čas, ki ga mnogi seniorji lahko v celoti preživijo po svojih željah. Raziskave, ki se osredotočajo na življenjski slog senior­jev, ugotavljajo tri ključne razloge, zaradi katerih si starejši radi omislijo oddihe, potovanja in izlete
  • Prvi je odmik od rutine, 
  • drugi, priložnost za druženje z družino, bodisi z odraslimi otroki bodisi z vnuki, 
  • tretji razlog je sprostitev. Nekaterim zadošča že sprehod ob morski obali, drugi se raje podajo v hribe, kolesarijo ali celo uživajo v kakšni adrenalinski dejavnosti. 

Slovenija idealna za seniorje

V Slovenski turistični organizacijo (STO) so že pred leti z raziskavo ugotavljali, kaj o Sloveniji in njeni turistični ponudbi menijo starejši obiskovalci iz tujine. Pokazalo se je, da je njihov splošni vtis zelo pozitiven (v 84 %), iz česar sklepajo, da je zanje v Sloveniji dobro poskrbljeno. Slovenijo najbolj cenijo zaradi narave in možnosti rekreacije (pohodništvo, sprehod, tek, kolesarjenje, plavanje in golf). Všeč so jim termalna ponudba, ogledi mest in kulturni programi, zanima jih tudi medicinski oz. zdravstveni turizem. Vse to sovpada z lastnostmi Slovenije kot »zelene, aktivne in zdrave« destinacije.

Dandanes je senior populacija zelo fit, zato mora biti počitniška ponudba načrtovana aktivno in pestro. Nekateri si po upokojitvi želijo nadoknaditi tisto, česar jim čas prej ni dopuščal (včasih je časa resnično manj kot denarja).

Seniorji želijo uživati življenje. Njihova pričakovanja so visoka, zato si dovolijo svetovati in so pripravljeni na kakovost, udobje in razvajanje ter iščejo vsebinsko bogate programe.

V programe, ki so namenjeni predvsem tej ciljni skupini, poskušajo v turističnih potovalnih agencijah vključiti oglede, zanimivosti in kraje, ki bodo zanje posebej zanimivi. Pri tem so pomembne dobre transportne povezave brez dolgotrajnega čakanja, organizirana prehrana, ogledi z že vključenimi vstopninami, prijaz­nimi spremljevalci in izkušenimi vodniki. 

Slovenska Istra navdušuje pomladi in jeseni

Vso leto ponujajo starejšim turistom različne izlete in potovanja. Nekateri so zadovoljni z umirjenimi počitnicami na slovenski Obali z večerno animacijo in programom, drugi radi odkrivajo nove kraje in kulturne znamenitosti v bližini. Drugi pa so končno dobili priložnost za daljše raziskovanje, saj imajo čas, voljo in energijo, da se odločajo tudi za daljša potovanja.

Za oddih ob morju se raje odločajo v pomladnih ali jesenskih mesecih, ko so temperature na Obali še prijetno visoke, vreme prijazno toplo in ugodnejše cene. Od marca do junija so meseci idealni za rekreativne seniorje, ki obožujejo sprehode ali vodene izlete v objemu narave ter svež in zdravilen morski zrak. Septembra in oktobra, ko se obirajo kakiji, oljke in grozdje, pa so zelo aktualni obiski zaledja slovenske Istre

Gre za živahen, a hkrati tudi umirjen oddih izven najhujšega poletnega vrveža. Programi za zlato življenjsko obdobje so skrbno pripravljeni in vsebinsko bogati. 

Odkrivanje energije in drugih danosti narave

Odlično izhodišče za sproščujoč in rekreativen oddih ponuja Resort Salinera, ki je obdan z zimzeleno mediteransko vegetacijo in energetskim parkom. Resort Salinera je tudi izvrstno izhodišče za sprehode, izlete in raziskovanje čudes narave. Vpet je v naravni krajinski park in v Strunjansko dolino. Krajinski park Strunjan na izjemnih razglednih točkah, ki jih območje ponuja, in ob lepem vremenu nudi pogled vse od Tržaškega zaliva do Triglava. Strunjanske soline so znane po tradicionalnem pridobivanju soli, ki na tem območju poteka že vsaj od 13. stoletja, danes pa so zavarovane kot naravni in kulturni spomenik. Morska laguna je plitvina, ki je nastala z odlaganjem usedlin Strunjanske reke. Po gradnji nasipa je laguna ostala povezana z morjem le s pretočnim kanalom, ki je uvrščen v omrežje Natura 2000. Strunjanski klif je živa skulptura morja. Klif je visok 80 metrov, s svojim poraščenim robom in 200 metrskim pasom morja pa je razglašen za naravni rezervat.

Pristno gostoljubje s tradicijo

Seniorje navdušuje tudi Izola. Resort San Simon leži tik ob sprehajalni poti med Izolo in Strunjanom. V neposredni bližini je arheološki park San Simon, ki priča o bogati kulturni dediščini na tem območju. Simonov zaliv se kot arheološko najdišče omenja že v 16. stoletju. Na tem območju so ostanki rimskega pristanišča in del rimske vile, ki se razteza na površini 3.000 m². V zaledju vile so odkrili tudi ostanke vodovoda, ki je vodil pod zemljo po glinenih ceveh in je kompleks vile oskrboval z vodo.

Turiste privlači tudi Pot zdravja in prijateljstva, ki vodi skozi stara mesta in vasi, ob morju ter med vinogradi in nasadi oljk, skozi kratke in osvetljene ter urejene predore, prečka doline in se vzpenja prek gričev.
Pristno istrsko mesto ribičev ima svoje središče v izolskem »mandraču«, pristanišču, ki je globoko zarezano v staro mestno jedro na zahodni obali Izole. Ob njegovem obodu so se v zgodovini nahajale najpomembnejše javne stavbe, kot sta palači Manzioli in Lovisato, cerkev sv. Mavra in sv. Marije Alietske. Mesto je prepredeno z ozkimi uličicami, trgovinicami domačih obrtnikov in umetnikov, zanj pa je značilno živahno dogajanje od zgodnjih jutranjih ur, ko ribiči prebujajo jutro, do poznega večera, ko obiskovalce pritegne mestni vrvež, dišeče vonjave istrske kulinarike in koncerti lokalnih izvajalcev.

Kultura in zakladi Pirana

Slovenska Istra radovedni duh in željo po kulturni hrani poteši tudi s šestimi kulturnimi potmi po Piranu, Portorožu in zaledju, ki jih gostje lahko obiščejo peš, s kolesom ali avtomobilom. Vsaka pot vključuje kratke in zanimive opise naravnih in kulturnih znamenitosti, vsaka pa ima tudi rdečo nit.

Kulturna pot spodbuja k obisku muzejev, galerij, razstav in raznih zbirk. Solna pot izpostavlja zgodovino solinarstva kot najpomembnejše gospodarske panoge v zgodovini Pirana in njenega pomena za razvoj zdraviliškega turizma. Sakralna pot pelje po sakralni dediščini, ki je na tem območju zelo bogata. Zgodovinska pot zavrti čas nazaj in prikaže razvoj Pirana in njegove okolice. Pot Po Avstro-Ogrski rivieri obuja čase Avstro-Ogrske monarhije in Portoroža kot mondene destinacije takratne elite. Boškarinova pot pa popelje po slikovitem, razgibanem piranskem zaledju in opisuje težko življenje Šavrinov.

Zadovoljni z varno, dostopno in kakovostno ponudbo v hotelih na Obali

Tudi hotelska ponudba v Sloveniji se že dolgo prilagaja starejši populaciji, ki postaja ena glavnih ciljnih skupin v turizmu. Pristop, ko je en produkt zadoščal za vse skupine, ne vzdrži več, in starejša populacija je nedvomno tista, ki ji je treba prilagoditi produkte in storitve.

Hoteli v Bernardinu, San Simonu in Salineri ponujajo varne ter kakovostne storitve z obilico aktivnosti, prilagojenih tistim, ki si želijo stika z naravo ali jih zanimajo lažje pohodniške poti ter naravni parki in kulturne znamenitosti, kot tudi tistim, ki se želijo razvajati v bazenih in wellness centrih.