Pomorski krst v Piranu, dogodki - Hoteli Bernardin
overlay
Previous
Next
overlay

Dogodek v Piranu - Pomorski krst

Hoteli Bernardin| Aktivni oddih | 28. 11. 2017

Pomorski ali neptunov krst je tradicionalni vsakoletni dogodek v Piranu, ki ga prireja Srednja pomorska šola Portorož. V začetku šolskega leta v znamenju gusarjev in vseh pomorskih običajev s krstom sprejme novi rod (letnik) pomorcev.

Omenjen dogodek lahko traja do tri dni z zaključkom, potopom ''Neptuna''. Prireditev krasi bogat spremljevalni program, nastopi plesalcev in folklornih društev ter animacije v gusarskem stilu. Zaključno povorko, kjer potopijo ''gospodarja morja'' spremlja pihalni orkester. Vodje povorke so ''gusarji'', srednješolci višjih letnikov, medtem, ko v zadnjih vrstah, oblečeni v krompirjeve vreče, ubogljivo postopajo ''sužnji'', prvošolci. 

Razstava pogrinjka v piratskem stilu

Tradicijo želimo ohraniti tudi v Hotelih Bernardin, kjer s poudarki pomorskega stila v celostni podobi, sledimo in utrjujemo zgodovino mesta Piran. 

Letos so Hoteli Bernardin na Gostinsko turistični zbornici pustili prav poseben pečat z razstavo pogrinjka v piratskem stilu, ki je prejela zmagovalno nagrado.

Pirati v Piranu

Sodeč po arhivskih zapisih, gusarjev v Piranu ni bilo. Pirati iz Jonskega morja ali Severne Afrike so se bolj gibali v Sredozemlju. Ena izmed teorij o nastanku imena ''Piran'' naj bi izhajala iz imena ''Pirat'', vendar le-to zgodovinarji negirajo. Ime mesta Piran naj bi izhajala iz grške besede ''pyrranos'', ki pomeni rdeč (rdeča barva) in opredeljuje rdeče flišne kamnine. 

Piransko pristanišče je zaradi svoje bolj notranje lege bilo dokaj obvarovano, sicer naj bi se drugod po Sredozemlju gibali tako pirati kot gusarji, ki so plenili vse, od tovora na ladjah do ljudi. Slednje so zasužnjili za veslače ali gospodinjska dela. Tisti nekoliko bolj pismeni možakarji so postali pisarji, privlačne ženske so poslali v hareme. Poleg tega naj bi med izrazom pirat in gusar obstajala razlika, in sicer gusarji so bili tisti, ki so za rop imeli dovolilnico s strani lastne države, saj so ropali le ladje iz drugega ozemlja. Medtem, ko so pirati ropali popolnoma vse, ne glede na pripadnost ladje.

Dotik s pomorskim svetom v Piranu lahko doživite v Pomorskem muzeju Sergeja Mašera Piran ali pa si privoščite morsko kulinariko v eni izmed naših restavracij v morskem stilu.