Zimski izlet s pridihom kulture in neokrnjene narave
Tudi zima ima svoj čar. Na obali je prijaznejša kot na celini. Slovenska obala je v mrzlih zimskih dneh
edino zatočišče, kjer na sprehodu ob sončnem vremenu ne občutite mraza do
kosti. Temperatura se čez dan povzpne tudi na
okoli deset stopinj, kar je ravno prav za sproščeno sprehajanje ob morju.
Zimsko idilo spremlja vonj po soli, čista jasnina ozračja in morja. Ob pomolih
se zibajo čolni, nebo preletavajo galebi, promenade so pregledne, prostorne in
vabljive, brez gneče.
Večina ljudi znamenite soline in krajinske parke na slovenski obali obišče poleti, vendar
sta pozna jesen in zima prav tako odlična
priložnost za izlet. Še posebej za tiste, ki želijo prekiniti včasih
monotono, velikokrat pa megleno in hladno jesensko vreme. Seveda je obisk solin
precej več kot le izlet na morje. Sečoveljske soline ob izlivu reke
Dragonje in Strunjanske soline v Strunjanu sta odlični točki za potep med
številnimi kanali, namenjenimi pridobivanju soli. V tem času je to mirno in
spokojno okolje idealen kraj za opazovanje številnih vrst ptic in slanoljubnih rastlin, ki jih ne najdemo nikjer drugje v
Sloveniji.
Zimsko vreme je idealno za obisk solin!
Poleg tega je zima za soline za pridelovanje soli posebej
pomembna. Solinarji pravijo, da se najboljša sol proizvaja pozimi. Kakovost pridelane soli v poletnih
mesecih je odvisna od stopnje ohranjenosti in ohranjenosti posameznih
solnih fondov. V solinah je vedno
potrebno upoštevati vremenske razmere,
saj je količina pridelane soli odvisna od poznavanja vremenskih pojavov,
vetrov, bibavice, itd.
Soline poživljajo zimo
V Sečoveljskih solinah so obiskovalcem parka namenjene tri Solinarske poti. Prva je v delu
parka, ki se imenuje Lera, kjer še
vedno zelo uspešno pridelujejo sol. Po njej potekajo vodeni pohodi.
Usposobljeni naravovarstveni nadzorniki nas popeljejo skozi stoletja
pridobivanja soli na tem območju in nam predstavijo tradicionalen način
pridelave soli ter posebnosti, ki jih ni nikjer na svetu. Drugi dve poti sta v
južnem delu solin, imenovanem Fontanigge,
kjer so pridelovanje solin po drugi svetovni vojni opustili. Tu bomo lahko
obiskali muzej, podrobneje pa se bomo srečali z delom solin, ki se povezuje z
naravo. Možnosti za hojo na Fontaniggah je več. V solinah se nahaja tudi Muzej solinarstva, in sicer ob kanalu Giassi, kjer je ena od štirih
obnovljenih solinskih hiš z razstavljeno muzejsko zbirko in solnim fondom s
pripadajočim dovodnim kanalom za morsko vodo. Pot ob Dragonji od vstopne
zapornice do Muzeja solinarstva je dolga približno 2,5 km (v eno smer). Obisk
Muzeja solinarstva je mogoč s plovilom Solinarka, s kolesom, peš in izjemoma
tudi z avtobusom.
Strunjanske soline – znamenitosti
Tudi
Strunjanske soline imajo urejene poti za obiskovalce. Krožna učna pot Strunjan v podobah morja je idealna za
poznojesenski ali
zimski
sprehod v lastni režij.
Informativne table so odličen
vodič za radoveden in sproščen sprehod po naravi.
Za obiskovalce, ki poleg sprehoda po
parku želijo izvedeti kaj več o naravnih
in kulturnih posebnostih Krajinskega parka Strunjan, so na voljo različne
vrste učnih poti po neokrnjeni naravi, ki se ločijo na botanično, geološko,
geografsko in podvodno učno pot. Le te si je mogoče ogledati tudi z vodnikom,
individualno ali v skupini. Klasični vodeni ogled solin, lagune in klifa z
morjem po približno 4 km dolgi poti traja najmanj 2 uri.
Obiskovalci se lahko odločijo tudi za
krajši enourni ogled bodisi klifa bodisi lagune Stjuža in solin s podrobnejšo
razlago o postopku pridobivanja soli, ki je speljan po približno 1,5 km dolgi
poti. Pot ob laguni vodi do novourejenega centra za obiskovalce, kjer si lahko
ogledajo razstavo in film o parku, nastanku solin, tradicionalni pridelavi soli
ter o rastlinah in živalih, prilagojenih na slano okolje.
Soline v Sloveniji
Velike in plitve vodne površine v zavetju mediteranskega
podnebja so bile vedno polne življenja. Ne samo solinarjev, ampak tudi na slano
okolje prilagojenih živali in rastlin. Med slednjimi so posebnost slanoljubne
rastline ali slanuše. Za številne od njih je značilno, da se jeseni, ko iz s
hranili siromašnih tal izčrpajo ves dušik, obarvajo v rdeče.
Od živalskih vrst
pa je solinski habitat pravi raj za ptice. V vzdrževanih nasipih so se
oblikovali različni biotopi, ki pticam nudijo prenočišče ali prezimovališče. Do
sedaj so našteli kar 296 vrst. Za solinske kanale in mlake je značilna riba
solinarka, poleti pa lahko naletimo na drobnega, dober centimeter velikega
rdeče obarvanega solinskega rakca.
Tisočletna
tradicija solinarstva
Solinarstvo je več stoletji stara dejavnost v tem delu
Slovenije. V Sečovljah in Strunjanskih solinah ohranjajo tradicionalen način
pridobivanja soli. Od nekdaj številnih solin v Tržaškem zalivu sta se ohranili
le tisti v Sečovljah in Strunjanu. Strunjanske
in Sečoveljske soline se uvrščajo med edine soline ob vzhodni obali Jadranskega morja, kjer s tradicionalnimi postopki v celotnem
procesu pridelujejo sol z dnevnim pobiranjem v slanici na biosedimentu –
petoli. Soline v severnem Jadranu so imele stoletja velik vpliv na gospodarstva
držav in mestnih državic tega območja. Bile so predmet političnih sporov in
vojn, ker je bila sol zaradi svoje uporabnosti dragocena surovina in strateško
trgovsko blago, pomembno za konzerviranje hrane in za proizvodnjo smodnika.
Svoj čas je bilo poleg starih piranskih solin v Sečovljah,
Luciji in Strunjanu v Tržaškem zalivu in Istri veliko manjših in večjih solin (npr.
v Miljah, Kopru, Izoli). Zaznamovali jih niso le politični in gospodarski
interesi, pač pa tudi muhavost narave, ki je včasih za dolga obdobja
onemogočila solinarstvo. Danes je gospodarska vloga solin podrejena
naravovarstveni in kulturni vzgoji:
- Pridelana
sol je zaradi kakovosti in vsebnosti mineralov poslastica za sladokusce,
- ohranjanje
solinarskih navad podpira zavest o kulturni dediščini,
- območje
solin pa daje zavetje redkim ali posebnim rastlinskim in živalskim vrstam,
- hkrati
je tudi za človeka rezervat ekološko žlahtnega bivalnega okolja ter spomin na
nekoč bogato sredozemsko kulturno dediščino in krajino, ki izginja.
Več o tradicionalnem solinarstvu.
Solni cvet
Najdragocenejši
pridelek solin je solni cvet. Drobni
piramidasti belo do roza barvasti kristali nastajajo le v brezvetrju. V času
pobiranja solnega cveta, solinarji s posebno prirejeno mrežico v lesenem
okvirju pazljivo poberejo le vrhnji sloj. Sol piranskih solin vsebuje veliko
količino mineralov. S svojim izrazitim okusom in kakovostjo si je med strokovnjaki
kulinarike prislužil posebno mesto v svetu čislanih sort ''la fleur de
sel''.