Pust na slovenski Obali - Hoteli Bernardin
overlay
Previous
Next
overlay

Pust na slovenski Obali

Hoteli Bernardin| Aktivni oddih | 15. 02. 2019

Pust na Slovenskem kraljuje s pestro zgodovino. Prva pustna praznovanja segajo že pred prihodom krščanstva. Skozi zgodovino se je oblika praznovanja precej spremenila, uveljavili pa so se nekateri liki, ki so se obdržali vse do danes in predstavljajo kulturno dediščino slovenskega naroda. Na slovenskih tleh še vedno kraljujejo kurenti, zgodovinske osebnosti in knjižni junaki. Nekoč so se otroci, ki so se  našemili v izvirno ustvarjene maske, podili po vaseh ali mestu, od vrat do vrat, trkali in zvonili pred vsakih pragom, z namenom, da bi se domov vrnili s pustnimi dobrotami; piškoti, bomboni, krofi in nekaj drobižem. Danes, se je slednji običaj še vedno ohranil, vendar so v ospredje prav tako prišli obiski pustnih karnevalov in zabav.

Pust pomeni prelom starega in začetek novega, prebujanje pomladi.

Za pustni čas štejemo termin med novim letom, natančneje od praznika svetih treh kraljev, do pepelnične srede, ko prične postni čas. 

Še vedno velja prepričanje, da obisk pustnih šem prinaša srečo domu in odlično letino. V času rajanja, pustne maske odženejo zimo in pozdravljajo pomlad.  

Pust na območju Istre

V času beneške oblasti so se iz Benetk pustni običaji razširili tudi na območje Istre, prve omembe pustnega praznovanja segajo v leto 1094. Najodmevnejša pustna navada je postala beneški karneval, ki je z letom 1286, po uradni določitvi beneškega senata, le-ta razglašen za javni praznik.

Slovenska obala v času pustnega rajanja

V Piranu se od leta 2003, v pustnem času, odvija Veliki pustni ples. Dogodek, ki ga vsi, željni veselih trenutkov in zabave, ne smejo zamuditi. Vsakoletna tradicionalna zabava pa se že desetletje odvija tudi na ulicah slovenskih obmorskih mest. Vsako leto v Kopru in Portorožu odganjamo zimo z Istrskim karnevalom, pustno povorko, kjer ceste preplavijo najbolj inovativne in zabavne maske. 

Kaj boste za pusta hrusta?

V Hotelih Bernardin bomo imeli pester pustni program, od izdelovanja pustnih mast, pustne zabave, do pustnih iger.

Preverite animacijo tukaj. 

Veliko zabave pri ustvarjanju in praznovanju! Naj pomlad in topli dnevi pritečejo čimprej.

Preverite pustne dogodke na slovenski Obali 2019

Sobota, 2. februar 2019, ob 20.00 – Pustna zabava z dj-em v restavraciji Taverna Mediteran na Bernardinu

Kje & kdaj? Taverna Mediteran / 3.2.2019 ob 20:00 Zabava za otroke in odrasle z glasbo in pustno animacijo.

Sobota, 2. februar 2019, ob 20.00, Gledališče Tartini – Veliki pustni ples v Gledališču Tartini v Piranu

Ples s skupino Pizza Connection & Friends in DJ Adriano Roj. Gostje: folklorno-glasbena skupina “Muja Folk” iz Milj. Pustna zabava z DJ-em in nastopom folklorne skupine bo znova poskrbela za ples in zabavo tako otrok kot odraslih. Kot vsako leto bo potekala pustna revija z izborom najlepših in najbolj originalnih mask. Nagrajene bodo posamične maske, pari in skupine.

Sobota, 2. februar 2019, 11. Istrska pustna povorka v Kopru

Pustna povorka v Kopru, kjer se boste obiskovalci pustne povorke zabavali tudi na stojnicah s pustnimi dobrotami, igrali z animacijo za otroke v družbi klovnov in žonglerjev, ustvarjali v kreativnih delavnicah in poslikavah obrazov ter plesali v plesnih melodijah. 

Več info o pustovanju na Obali 2019 najdete tukaj

Nedelja, 3. februar 2019, ob 14.00 – Pustovanje v Portorožu: skoči v poletje

Plesni spektakel Ipanema Show Do Brasil in glasbena skupina Salsa Street Orchestra. Ponudba pustnih dobrot: krofi velikani in krofi z različnimi nadevi, miške, kroštole ... Animacija za otroke: klovni, baloni, kreativna delavnica, poslikava obrazov ...