Velikonočna regata v Portorožu - Hoteli Bernardin
overlay
Previous
Next
overlay

Velikonočna regata v Portorožu

Hoteli Bernardin| Aktivni oddih | 30. 03. 2018

Med 30.3. in 1.4.2018 bo potekala Velikonočna Regata za razred Optimist v organizaciji Jadralnega kluba Pirat iz Portoroža.

To je čas v letu, ko morje preplavi nešteto belih jader in ulico Bernardina objame navijaški spev. Velikonočna regata sodi med najpomembnejše lokalne športne dogodke. Na Bernardinu odpira turistično sezono. Regata se je uveljavila kot najpomembnejša regata za razred optimist v južnem delu Evrope. Poleg tega je omenjena regata v Portorožu najštevilčnejša regata v Sloveniji.

Kdo vse bo razprl jadra?

Vsako leto se regate na severnem Jadranu udeleži  približno 600 mladih tekmovalcev, ki štejejo od 7 do 15 let. Lani jih je prišlo 527 iz štirinajstih držav, največ iz Nemčije in Avstrije.

Tradicionalna Velikonočna regata v jadralnem klubu Pirat Portorož predstavlja za Nemčijo in Avstrijo eno izmed pomembnejših regat, saj omogoča izbor v reprezentanco. Običajno se regate udeleži od 10 do 20 različnih držav; kot že zgoraj omenjeni najštevilčnejši državi sta Avstrija in Nemčija, ostale države so sledeče; Italija, Hrvaška in Madžarska, Slovaška, Češka, Turčija, Malta, Azerbajdžan, Ukrajina, Moldavija, Latvija, Srbija …

Športni in turistični dogodek
V zadnjih letih so bile Velikonočne regate kakovostno organizirane in pod dobrimi vremenskimi pogoji. Regato lahko prav tako spremljate na spletni strani Jadralnega kluba Pirat, kjer ob posnetkih regate v živo lahko navijate za svojega favorita. Po vsakem zaključku tekmovalnega dne pa lahko preverite dnevno poročilo v slovenskem ali angleškem jeziku.

Slovenski jadralski dogodek leta v razredu optimist spremljajo številne vzporedne dejavnosti, ki jih pripravlja organizator. S pomočjo sponzorjev so vedno znova pripravljene mamljive nagrade, od jadrnice, jadra, jamborjev in ostala jadralska oprema. Običajno, poleg ostale zabave in animacije, je organizirana tudi zabava z risanjem in nagrajevanjem najlepših risb ter nagradno žrebanje zanimivih, predvsem pa uporabnih nagrad.

Velikonočna regata jadralnega kluba Pirat nedvomno predstavlja osrednji dogodek v Piranski občini v tem času. V nekaterih zahodnoevropskih državah so pred veliko nočjo počitnice, zato je Velikonočna regata prav tako turistični dogodek, saj si mladi jadralci in njihove družine poleg tekmovanja vzamejo oddih ob morju in soncu.

Jadranje je čudovito raziskovanje morja, ki razbremeni um in okrepi telo. Poleg telesa okrepimo tudi pogum, saj je jadranje zelo nepredvidljivo - odvisno od narave - predvsem pa si ves čas jadranja na zraku in prepuščen različnim razmeram, na katere ne moremo imeti veliko vpliva. Jadranje je bilo sprva eden izmed zelo razširjenih načinov popotovanja in odkrivanja novih dežel, v 17. stoletju pa se je na Nizozemskem iz razvilo športno jadranje. Okrog leta 1660 se je razširilo v Anglijo in ZDA, tako naprej v naše kraje.

Pravila športnega jadranja so zelo obsežna in obravnavajo različne sklope tekmovalnih regat. Dve najbolj osnovni tekmovalni pravili jadranja sta; da se jadrnica mora izogibati stiku z drugo jadrnico, oprema in oblačila tekmovalcev ne smejo tehtati več kot 8 kg. Več o jadranju in ostalih pravilih si lahko preberete tukaj.

Za veliko noč skočite na Bernardin in navijajte za pogumne jadralce, ki kljubujejo morju in vetru. Zato razprite svoja jadra in uživajte v čudoviti Velikonočni regati na Bernardinu.