Zgodbe preteklosti - katere muzeje obiskati v Piranu - Hoteli Bernardin
overlay
Previous
Next
overlay

Zgodbe preteklosti - katere muzeje obiskati v Piranu?

Hoteli Bernardin| Aktivni oddih | 29. 10. 2018

Zgodbe preteklosti, ki jih najdete v Piranu.

Piran je čudovito obmorsko mesto, ki nudi številne aktivnosti za pestro preživljanje dopusta in prostega časa. A niso le sonce, morje in plaže tisti, ki vabijo obiskovalce v ta kraj. Nekaj za svojo dušo bodo prav gotovo našli tudi ljubitelji zgodovine, saj se Piran ponaša s številnimi zanimivimi muzeji, v katerih boste izvedeli vse o tem čudovitem mestu in njegovi zgodovini, o slavnih prebivalcih tega kraja, o pomorski zgodovini, o živih bitjih slovenskega koščka morja, spoznali pa boste tudi preteklost mestnih cerkev, minoritskega samostana in še kaj.

Pomorski muzej v Piranu

Pomorski muzej v Piranu je resnično prava paša za oči. Pohvali se lahko z bogato in edinstveno zgodovinsko in umetniško zapuščino, zato bo obisk tega kulturnega hrama zagotovo zelo zanimiva izkušnja. Muzej ima sedež v Piranu, in sicer v mogočni dvonadstropni palači Gabrielli, ki je bila zgrajena sredi 19. stoletja. Muzej v Piranu se ponaša s številnimi zbirkami. Prve so nastale že takoj po ustanovitvi Mestnega muzeja Piran, davnega leta 1954.

Ta muzej v Piranu zbira vse, kar je povezano s kulturno dediščino slovenskega pomorstva in z morjem. Mestni muzej Piran so leta 1967 preimenovali v Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran. Oglejte si arheološko zbirko o pomorskih poteh in trgovini, in sicer vse od prazgodovine pa do srednjega veka. Potem je tu še zbirka naselbinskih ostankov s kopnega in morja. V muzeju si lahko napasete oči tudi na etnološki solinarski zbirki ter ribiški zbirki z modeli ladij, orodjem in pripomočki za ribolov. Ne manjka niti osrednja zbirka o zgodovini pomorstva, ki je opremljena z ustreznimi kosi pohištva ter pomembnimi listinami. Lahko bi še naštevali, a poglejmo še druge muzeje v Piranu.

Muzej podvodnih dejavnosti Piran

Še en ogleda vreden muzej v Piranu je Muzej podvodnih dejavnosti Piran, ki se ga bodo najbolj razveselili tisti, ki jih zanima potapljanje in pomorska zgodovina. S seboj vzemite veliko domišljije, saj jo boste v muzeju lahko pridoma uporabili. Popeljala vas bo v skrivnosti podvodnega sveta, ki je poln skrivnostnih, mitoloških bitij ter še neodkritih izgubljenih zakladov. Seznanili se boste z različnimi tehnikami potapljanja ter si ogledali takšne in drugačne potapljaške pripomočke, od prastarih pa do današnjih modernih. Pred muzejem občasno potekajo tudi demonstracije potapljanja v starodavnih skafandrih. Vredno ogleda!

Muzej solinarstva

Ste si že ogledali muzej v Piranu, ki vas seznani z zgodovino solinarstva? Muzej se nahaja v  Fontaniggeah ob kanalu Giassi v obnovljeni solinarski hiši, v njej pa je razstavljena solinarska muzejska zbirka. Muzej se deli na 3 dele: na enonadstropno hišo, v kateri je bivala solinarjeva družina, na nekdanje pritlično skladišče, kjer si lahko ogledate prostor, v katerem so včasih shranjevali sol, ter obnovljeno krušno peč, ki je prava posebnost Sečoveljskih solin. Ogledate si lahko tudi solna polja skupaj s kanalom za dovajanje morske vode ter spoznate stari način pridobivanja soli.

Še en vreden obiska izven Pirana - Pokrajinski muzej Koper

Se sprašujete, zakaj bi obiskali Pokrajinski muzej Koper? Res je, da to ni muzej v Piranu, a zato ni nič manj vreden ogleda. V njem boste lahko na lastni koži občutili blišč in lepoto renesančnega Kopra. V njem se namreč nahajajo različne najdbe iz prazgodovinske in rimske dobe, poleg tega pa vas čaka še čudovit muzejski vrt. Muzej ima dolgo zgodovino, v njem pa hranijo plemiške grbe, orožje, slike, starinska glasbila, kipe, medalje in uniforme … Muzej je pred časom dobil še nov razstavni prostor v hiši Carpaccio na Carpacciovem trgu, v katerem so uredili digitalno razstavo o slavnem beneškem slikarju Carpacciu.

Našteli smo le nekaj muzejev, v katerih boste spoznali Piran na malo drugačen način. Na koncu naj omenimo še Izolano, hišo morja, v kateri vas čaka pravo potovanje v zgodovino Izole in ribištva, potem etnološko zbirko Tonina hiša, pa še kaj bi se našlo. Vabimo vas, da sami odkrijete te čudovite kotičke in spoznate preteklost Pirana in okoliških mest.