Naj doživetje na Obali: Galerija na prostem - Hoteli Bernardin
overlay
Previous
Next
overlay

Naj doživetje na Obali: Galerija na prostem

Hoteli Bernardin| Aktivni oddih | 02. 10. 2019

V sklopu Dnevov evropske kulturne dediščine 2019  je zaživela galerija med arkadami na Bernardinu, ki jo krasi edinstvena razstava fotografij Ubalda Trnkoczya pod skupnim naslovom ''Male štorije naše dediščine'' in vodilnim sloganom ''Sprehod in pogled v času''.

Slavnostno odprtje galerije

V soboto, 5. 10., so se na obmorski promenadi med Piranom in Portorožem, pred oboki Bernardina, družili in predstavljali člani društev, ki si prizadevajo ohranjati bogato kulturno dediščino preteklosti.

Sodelovali so: Društvo Anbot Piran in Folklorno društvo VAL Piran s prikazom »Malih štorij naše dediščine«, Skupnost italijanov Giuseppe Tartini Piran, mandolinisti »Serenate«, skupina Solinarska družina s sporočilom, da je Piran zrasel na soli, skupina iz Tartinijevega časa s poklonom slavnemu violinistu Giuseppeju Tartiniju in društvo Rosa Klementina, ki v razkošnih oblačilih obuja manire bogatih turistov izpred 100 let. Zasluge za idejno zasnovo slavnostnega odprtja in galerije gredo fotografu Ubaldu Trnkoczyu. 

Kaj pomenijo Dnevi evropske kulturne dediščine?

Dnevi evropske kulturne dediščine so organizirana akcija številnih evropskih držav pod okriljem Sveta Evrope in Evropske komisije. Tema 2019 je dediščina, umetnost in razvedrilo. Namen tokratne tematike je prikazati različne vidike kulturne dediščine, ki so posvečene umetnosti in prostemu času. S pomočjo  umetnosti lahko uživamo in se sproščamo prav vsak dan. Umetnost tudi ustvarja priložnost za raziskovanje zgodovine, zato je letošnja osrednja tema kulturna dediščina, ki je prisotna v številnih oblikah sprostitve danes.

Razstavljene fotografije ponazarjajo istrsko kulturo

Razstavljene fotografije, ki jih je v svoj objektiv tako pristno ujel fotograf Ubald Trnkoczy, prikazujejo istrsko kulturo in nekdanje običaje naših babic.

… da potešimo vašo radovednost, spodaj so predstavljene fotografije ''Male štorije naše dediščine'' na slovenski Obali. Vsaka fotografija orisuje svojo zgodbo domače Istre in življenja nekoč. Sedaj pa pot pod noge, saj jih boste na sprehodu med Piranom in Portorožem lahko občudovali še ''v živo''.  

Solinarska družina v kamniti hišici med solnimi polji, kjer je vse poletje bivala in pridelovala sol.

V slovenski Istri je doma najboljše deviško oljčno olje. V času obiranja oljk tudi ženske pomagajo pri delu.

Šavrinke – dekleta in žene, ki so vsak dan oskrbovale obalna mesta z doma pridelano hrano.

Piranske gospodinje so včasih prale perilo kar na trgih ob mestnih vodnjakih.

V Piranu so sveže ribe prodajali na Ribiškem trgu tik ob mandraču.

S pletenjem tipičnih istrskih košar iz beke se nekateri domačini ukvarjajo še danes.

V Strunjanu zaradi blage klime pridelajo najboljše kakije ali zlata jabolka, kot jim pravijo domačini.

V škveru na koncu Jernejevega kanala v Seči še danes obnavljajo lesena plovila na tradicionalen način.
Pletena palma velja za tipično velikonočno okrasje slovenske Istre.

Voda je bila za Pirančane življenjskega pomena zlasti v sušnih obdobjih. Mestni vodnjaki so postali pomemben kraj za druženje.

V zaledju Istre je doma ruj – grmičevje, ki se jeseni obarva v živordeče barve. Nekoč so ga uporabljali za barvanje tkanin.

V neokrnjeni naravi slovenske Istre že od nekdaj rastejo številna zelišča, ki jih še danes uporabljajo v zdravilne namene.

Móra je zelo glasna družabna igra prstov in števil, ki jo v Istri še danes igrajo ob posebnih priložnostih.

Piranski klicar je skrbel, da so bili Pirančani redno obveščeni o vseh pomembnih dogodkih v mestu.

Vaška tržnica v Padni. Istrsko zaledje je bilo vedno izjemnega pomena za preskrbo vseh obalnih mest s svežo in kakovostno hrano.

Hladno stiskanje oljk v torkljah je včasih potekalo ročno.

Fotografije so avtorska last Ubalda Trnkoczya.

Odprtje galerije omogočajo: Občina Piran, Turistično združenje Portorož, Hoteli Bernardin in Okolje Piran.