Občutja, ki jih prinašajo istrske jedi so kljub preprostemu videzu, neskončno slastna. Veliko istrskih jedi je preprostih, pa vendar jih
ni lahko pripraviti. V preteklosti so Istranke namenjale
precej pozornosti hrani in njeni pripravi. Lotevale so se je s
pobožnostjo, skrbnostjo, spoštovanjem, hvaležnostjo bogu in zemlji, ki je
obrodila in jih obdarovala. Čeprav sestavlja istrsko kuhinjo malo sestavin, pa jo združuje ogromno domišljije, truda in predvsem ljubezni. In prav slednja sestavina je pri
vsaki pripravi jedi še kako pomembna. V Istri so skozi vso leto na voljo odlične surovine, o čemer lahko drugod
po svetu samo sanjajo.
Istrsko kulinariko sestavlja veliko lokalne zelenjave, ki ima v Istri zaradi obilnega sonca in bližine morja prav poseben okus. lokalno pridelana zelenjava ima zanimiva domača imena ... od ohrovta, radiča, koromača, bučk, blitve, jajčevcev, graha in zelja. Vsa zelenjava je obvezno pripravljena z oljčnim oljem in obilo česna.
Za istrsko kuhinjo je značilno, da so jedi raje skuhane kot pečene. Precej je začimb, samoraslega rastlinja, ki ga v Istri nikoli ne zmanjka. Glavne začimbe, ki so vedno pri roki, so vinski kis, morska sol, domače oljčno olje in vino.
Mineštre iz zelenjave so značilne za vsak letni čas. Še posebej značilna je mineštra iz bobičev (tj. koruza), koromača, ječmena itd. Vse mineštre so zabeljene s ''pestom''. Za juhe in priloge se uporabljajo
doma pripravljene testenine: rezanci, lazanje, makaroni, bleki (posutice) in značilni fuži. Fuži z omako se ponudijo kot predjed ali priloga, pripravljena na različne načine. Polenta in njoki so v Istri doma že zelo dolgo, kljub temu jedi nista avtohtoni.
Mesne kuhane jedi (koštrun, perutnina, govedina) ali ribji brodeti, marinade in podobne ribje jedi, so
znane po načinu priprave z avtohtonimi istrskimi začimbami. Veliko jedi se
pripravlja v padeli (kozica z ročem, ponev) ali pod črepnjo (pokrov za pečenje
z žerjavico).
V preteklosti sta bili obmorska in celinska istrska kuhinja
(v zaledju) ločeni, kar je seveda povsem razumljivo. Prva je temeljila predvsem
na ribah, mehkužcih in morskih sadežih, druga pa na testeninah in zelenjavi.
Dandanes omenjenih ločnic ne poznamo več, zato govorimo o enotni istrski kuhinji. Lep primer
sožitja obalne kuhinje s tisto v zaledju, so sipe z blitvo in polento.
Okusiti bogastvo istrske kuhinje pomeni okusiti njeno
najdragocenejšo lastnost: to je skromno in vzdržno bližino naravni prehrani, pripravljeni na edinstven način. Istrska kulinarika je precej neizkoriščena
in v sebi skriva ogromen potencial.
RECEPT
Fuži s česnom
in tartufi
Špageti
odličnega okusa, ki vas ne bodo razočarali.
Priprava:
- Na kuhalnik pristavimo liter osoljene vode. Ko zavre v krop stresemo zavojček fužev, ki jih kuhamo toliko časa, kot je označeno na embalaži.
- Medtem olupimo česen in ga na drobno nasekljamo. Na kuhalnik pristavimo ponev, v kateri segrejemo olje. V njej med mešanjem približno eno minuto pražimo česen.
- Kuhane špagete dobro odcedimo in stresemo v ponev. Po želji jih začinimo s soljo in dobro premešamo s prepraženim česnom.
- Serviramo jih v krožnike in posujemo z mešanico naribanih tartufov in parmezana. Postrežemo.