Vinsko- kulinarično doživetje na slovenski Obali
Restavracija Pečina – Grand Hotel
Bernardin
Ko se večer
združi v brezhibni in bogato okrašeni mizi, prijetni družbi, odlični hrani in
vinih dveh vinarjev, ki brezhibno in žametno puščata svoj odtis v vinskem
zapisu, je večer popoln.
Le korak do morja se je zgodil večer neskončnih
okusov.
Eden izmed mnogih, ki se bodo še zvrstili.
Simfonija okusov – jedi chefa Aleša Grašiča in vin iz Hiše Pinotov – Tilia
in Ferdinand. Odlično iz Vipavske doline in Goriških brd. Hrana in jedi kot
sami krožniki so bili odlična spremljava predstavljenim vinom. Lahko bi rekli
tudi obratno. Ni vodilnega. Hrana in vino, vino in hrana – vse se je
dopolnjevalo brezhibno.
Še več, sam večer so pospremile odlične zgodbe dveh vinarjev, dveh Matjažev
– Matjaža Četrtiča in Matjaža Lemuta.
“To vino je super, ampak čez 5 let bo še boljše.”
Je že pred leti dejal
Matjaž Lemut (vina Tilia) za vina Ferdinand, Matjaža Četrtiča. Tako sta se
spoznala. Tudi Matjaž Četrtič je tako predstavljal svoje vino v Angliji pred
leti: “This wine is good now, but it will be even better in five.” Komplimenti
za vina so se vrstili v obe smeri. Uživali smo vsi, ki imamo radi Sivi in Modri
Pinot in vsi, ki imamo radi Cabernet
Sauvignon in Rebulo. Večer, ki ga je duhovito vodil Vanja Alič, je s svojimi
zgodbami odlično nadgradil Matjaž Lemut, ki je izvrstni vinar kot tudi
pripovedovalec. Malce tekme med Brdi in Vipavsko dolino pa tudi ni škodilo.
Nasprotno, dodalo je piko na i in se dopolnjevalo.
Vino in hrana, tako združena, kot v Večerih neskončnih okusov, sta zgodba,
o kateri je že enkrat prej govoril Aleš Grašič – o ljubezni – in ta gre vedno
skozi želodec. Naravne sestavine in predvsem lokalne, s katerimi ustvarja in
nam je tudi tokrat pričaral nepozaben večer, so nadgrajene z inovativnostjo, a
tudi s pazljivostjo, da krožnik ni nikoli preveč obremenjen. Ni številčnih
sestavin. Drži se načela, da je manj več in gostu da natančno vedeti, kje se
nahaja. Na vrhu Istre – te nepozabne dežele od Boga danih okusov.
To je bil le eden od Večerov neskončnih okusov. Večerov, na katere ste
vabljeni in se jih nikakor ne splača zamuditi.
Na podlagi odličnega odziva in zadovoljstva bomo tradicionalno, v letu 2018,
nadaljevali z organizacijo vinsko-degustacijskih dogodkov po uveljavljenem
konceptu letošnjih uspešno izvedenih večerov.
Nekaj utrinkov iz uspešne degustacije
Foto: Aleš Beno, Finance
Foto: Aleš Beno
Ministrstvo za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola lahko škoduje zdravju.