Recepti za pustne dobrote - Hoteli Bernardin
overlay
Previous
Next
overlay

Recepti za pustne dobrote

Hoteli Bernardin| Kulinarika | 23. 01. 2018

Recepti za pustne jedi

Z namenom pravimo, da je pust ''masten okrog ust''. To tisti čas v letu, ko se poslovimo od vseh zdravih diet in nekaj dni uživamo v tradicionalnih pustnih sladkostih.

Izbrali smo tri recepte za pripravo najboljših tradicionalnih slovenskih pustnih sladic. Združite zabavno s koristnim in se podajte v kuhinjo na pustno ustvarjanje.

3-je najboljši recepti za pustne jedi

Pustni krofi

Si predstavljate pust brez pustnih krofov? ... Ne, mi že ne. Pustni krofi so enostavni za pripravo, hkrati pa razveselijo prav vsakega. 

Za pripravo slastnih pustnih krofov boste v kuhinji imeli dobro urico ustvarjalnega dela.

Za pripravo krofov potrebujemo:

  • 30 g sladkorja
  • žlička soli
  • 3-4 žlice ruma
  • 70 g kvasa
  • 5 dl mleka
  • 120 g masla
  • 500 g mehke moke
  • 500 g ostre moke
  • 7 rumenjakov
  • olje za cvrtje
  • marelična marmelada ali čokoladni namaz
  • sladkor v prahu (za posutje)

Kje začeti s pripravo pustnih krofov?

1. V skledo pomešajte obe moki, dodajte žlico sladkorja, dodajte kvas in dotočite 2dcl segretega mleka. Skledo pokrijte in pustite vzhajati na toplo za približno 30 minut.

2. V ločeno skledo dodajte rumenjake in sol. Vse skupaj zmešajte. Maso dodajte v vzhajajoče testo, dodajte maslo, sladkor in moko. Vse sestavine zmešajte, pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite vzhajati še dodatnih 10 minut.

3. Iz testa oblikujte manjše kroglice (velikosti mandarine) in jih odlagajte na pomokano površino.

4. Z žlico jih dodajte v vroče olje, približno 2-3 minute na vsako stran. Ko krofi prejmejo zlato barvo jih položite na krpo ali prtičke, da se odvečno olje odcedi.

5. Po želji v krof vbrizgajte marmelado ali čokoladni namaz ter jih potresimo s sladkorjem v prahu.

Pustne miške

Pustne miške so še ena tradicionalna slovenska pustna sladica, s katerimi se v času pusta zelo radi sladkamo. Na zahodu in jugu Slovenije pravimo ''miškam'' pogovorno tudi fritole

Za pripravo mišk potrebujemo:

  • 2 jajci
  • ščepec soli
  • olje za cvrtje
  • 1 navaden jogurt
  • 2 jogurtova lončka moke
  • sladkor v prahu
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 vanilin sladkor
  • ½ pecilnega praška
  • tekoča čokolada ali Nutella 

Naj se polurna kulinarična zabava prične!

1. Vse sestavine: jajca, sladkor, sol, jogurt, moko, vanilin sladkor, pecilni prašek pomešamo z mešalnikom, da prejmemo dobro premešano maso.

2. Olje segrejemo in s čajno žličko zajamemo testo, ki ga položimo v vroče olje. Miške se v olju samo obračajo, zato počakamo približno 5-6 minut, da se obe strani zapečejo v lepo rjavo barvo.

V kozici segrejemo olje na približno 170°C. s čajno žličko zajemamo testo v velikosti oreha in ga s pomočjo druge žličke odložimo v vroče olje. Ko so miške na eni strani že zapečene, se v olju kar same obrnejo in pokažejo zapečeni rjavi del. Cvrejo naj se približno šest minut oz. tri minute na vsaki strani.

3. Ocvrte miške poberemo iz olja in jih popivnamo s papirnato brisačo.

4. Postrežemo jih lahko posute s sladkorjem v prahu ali nanje polijemo najljubši nadev, lahko tudi Nutello.

Krhki flancati

Krhki flancati iz vlečenega ali razvaljanega testa so enostavni za pripravo in ohranijo odličen svež okus tudi za več dni.

Vse sestavine za pripravo krhkih flancatov:

  • 500 g bele moke
  • ščepec soli
  • 3 žlice ruma
  • 6 žlic sladkorja
  • vrečka vanilijevega sladkorja
  • 100g razmehčanega masla
  • lonček kisle smetane
  • 4 jajca
  • 2 žlici limoninega soka
  • limonina lupine
  • olje za cvrtje

Kako pripraviti krhke flancate?

1.     V posodo damo vse sestavine; jajca, ščepec soli, vanilijev sladkor, sladkor, 100 g razmehčanega masla in kislo smetano. Vse skupaj premešamo. Dobro premešani masi dodamo 3 žlice ruma, 2 žlici limoninega soka in naribano lupino.

2.     Testo pokrijemo in pustimo vzhajati 30 minut.

3.     Testo razvaljamo po pomokani površini (debelost testa vsaj 5mm). Razrežemo ga na pravokotnike, po sredini zarežemo nekaj črt.

4.     Ocvremo jih na vročem olju. Pečene krhke flancate odcedimo na papirnatih brisačkah in potresemo s sladkorjem v prahu.


Vzemite si čas za pustno rajanje in veselje. Skočite na slovensko Obalo, ki je v pustnem času igriva, vesela in radoživa, le korak do morja.

Preverite spored vsakoletnega Istrskega karnevala.