Recepti
za pustne jedi
Z namenom pravimo, da
je pust ''masten okrog ust''. To tisti čas v letu, ko se poslovimo od vseh
zdravih diet in nekaj dni uživamo v tradicionalnih pustnih sladkostih.
Izbrali smo tri recepte
za pripravo najboljših tradicionalnih slovenskih pustnih sladic. Združite
zabavno s koristnim in se podajte v kuhinjo na pustno ustvarjanje.
3-je najboljši recepti za pustne jedi
Pustni krofi
Si predstavljate pust
brez pustnih krofov? ... Ne, mi že ne. Pustni krofi so enostavni za pripravo,
hkrati pa razveselijo prav vsakega.
Za pripravo slastnih pustnih krofov boste v
kuhinji imeli dobro urico ustvarjalnega dela.
Za
pripravo krofov potrebujemo:
- 30
g sladkorja
- žlička
soli
- 3-4
žlice ruma
- 70
g kvasa
- 5
dl mleka
- 120
g masla
- 500
g mehke moke
- 500
g ostre moke
- 7
rumenjakov
- olje
za cvrtje
- marelična
marmelada ali čokoladni namaz
- sladkor
v prahu (za posutje)
|
Kje začeti s pripravo pustnih krofov?
1. V skledo pomešajte
obe moki, dodajte žlico sladkorja, dodajte kvas in dotočite 2dcl segretega
mleka. Skledo pokrijte in pustite vzhajati na toplo za približno 30 minut.
2. V ločeno skledo
dodajte rumenjake in sol. Vse skupaj zmešajte. Maso dodajte v vzhajajoče testo,
dodajte maslo, sladkor in moko. Vse sestavine zmešajte, pokrijte s kuhinjsko
krpo in pustite vzhajati še dodatnih 10 minut.
3. Iz testa oblikujte
manjše kroglice (velikosti mandarine) in jih odlagajte na pomokano površino.
4. Z žlico jih dodajte
v vroče olje, približno 2-3 minute na vsako stran. Ko krofi prejmejo zlato
barvo jih položite na krpo ali prtičke, da se odvečno olje odcedi.
5. Po želji v krof
vbrizgajte marmelado ali čokoladni namaz ter jih potresimo s sladkorjem v
prahu.
Pustne miške
Pustne miške so še ena
tradicionalna slovenska pustna sladica, s katerimi se v času pusta zelo radi
sladkamo. Na zahodu in jugu Slovenije pravimo ''miškam'' pogovorno tudi fritole.
Za
pripravo mišk potrebujemo:
- 2
jajci
- ščepec soli
- olje
za cvrtje
- 1
navaden jogurt
- 2
jogurtova lončka moke
- sladkor
v prahu
- 1
žlica sladkorja
- 1
vanilin sladkor
- ½
pecilnega praška
- tekoča čokolada ali Nutella
|
Naj se polurna kulinarična zabava prične!
1. Vse sestavine:
jajca, sladkor, sol, jogurt, moko, vanilin sladkor, pecilni prašek pomešamo z
mešalnikom, da prejmemo dobro premešano maso.
2. Olje segrejemo in s
čajno žličko zajamemo testo, ki ga položimo v vroče olje. Miške se v olju samo
obračajo, zato počakamo približno 5-6 minut, da se obe strani zapečejo v lepo
rjavo barvo.
V kozici segrejemo olje
na približno 170°C. s čajno žličko zajemamo testo v velikosti oreha in ga s
pomočjo druge žličke odložimo v vroče olje. Ko so miške na eni strani že
zapečene, se v olju kar same obrnejo in pokažejo zapečeni rjavi del. Cvrejo naj
se približno šest minut oz. tri minute na vsaki strani.
3. Ocvrte miške
poberemo iz olja in jih popivnamo s papirnato brisačo.
4. Postrežemo jih lahko
posute s sladkorjem v prahu ali nanje polijemo najljubši nadev, lahko tudi
Nutello.
Krhki flancati
Krhki flancati iz
vlečenega ali razvaljanega testa so enostavni za pripravo in ohranijo odličen
svež okus tudi za več dni.
Vse
sestavine za pripravo krhkih flancatov:
- 500 g bele moke
- ščepec
soli
- 3
žlice ruma
- 6
žlic sladkorja
- vrečka
vanilijevega sladkorja
- 100g
razmehčanega masla
- lonček
kisle smetane
- 4
jajca
- 2
žlici limoninega soka
- limonina
lupine
- olje
za cvrtje
|
Kako pripraviti krhke flancate?
1. V posodo damo vse sestavine; jajca, ščepec soli,
vanilijev sladkor, sladkor, 100 g razmehčanega masla in kislo smetano. Vse
skupaj premešamo. Dobro premešani masi dodamo 3 žlice ruma, 2 žlici limoninega
soka in naribano lupino.
2. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati 30 minut.
3. Testo razvaljamo po pomokani površini (debelost testa
vsaj 5mm). Razrežemo ga na pravokotnike, po sredini zarežemo nekaj črt.
4. Ocvremo jih na vročem olju. Pečene krhke flancate
odcedimo na papirnatih brisačkah in potresemo s sladkorjem v prahu.
Vzemite si čas za
pustno rajanje in veselje. Skočite na slovensko Obalo, ki je v pustnem času
igriva, vesela in radoživa, le korak do morja.
Preverite spored vsakoletnega Istrskega
karnevala.