Najboljši chef na Bernardinu - Hoteli Bernardin
overlay
Previous
Next
overlay

Najboljši chef na Bernardinu

Hoteli Bernardin| Kulinarika | 12. 02. 2018

Slovenska Obala razpolaga z raznovrstnimi naravnimi danostmi, od morja, klifov, hribovitega sveta do bogatega zgodovinskega in kulturnega ozadja ... ki se aktivno povezuje s kulinariko. Okusi naravnih lokalnih sestavin Mediterana, s pridihom morja in Istre ... omogoča nabor idej za nove kulinarične presežke, po katerih naš chef Grand hotela Bernardin 5*, Aleš Grašič, z veseljem poseže. 

Aleš Grašič - Čarovnik mediteranskih okusov

Pri Alešu, chefu kuhinje v Grand Hotel Bernardin 5*, najprej opazite to, da je zaljubljen v svoje delo. Uživa v sestavljanju menijev, krožnikov in okusov, ki temeljijo na lokalnih sestavinah. Če želite popolno rižoto, ki jo pohvalijo tudi najbolj zahtevni italijanski gostje ali pa odličen ribji carpaccio, ribji file in dihjemajočo sladico, potem bo Grand Hotel Bernardin prava destinacija za vas.

Vizija kuhinje v Grand hotelu Bernardin je fokus na naravnih sestavinah in ustvarjanje okusov z mediteransko italijanskim pridihom. Vodilo ostaja ... manj je več ... zato naš chef zaprisega na lokalne jedi s pridihom sodobnosti.  

Zgodilo se je spontano, naravno in nenačrtovano ... že v času šolanja je preraslo v ljubezen. Aleš je prvič kuhal v osnovni šoli in kot vsak nadobuden osnovnošolec je začel s pudingi iz vrečke, vendar je to že takoj nadgradil z mešanjem okusov čokolade in vanilje. Ob koncu gostinske šole v Mariboru je puding prerasel v pire krompir in špinačo. Po šolanju v gostinski šoli je imel že pri 18. letih prakso v Grand hotelu Bernardin. Sledilo je samoizpopolnjevanje, kuharske delavnice v Chioggi, izmenjava pri kuharju Binetu Volčiču, dopolnjevanje s kuharskimi oddajami. Pri spreminjanju v kuharskega chefa gre za proces zorenja in nenehne prakse, izkušenj ter želje po ustvarjanju in nadgrajevanju dela do popolnosti.

Ljubezen gre skozi želodec. Aleša navdihuje ljubezen do minimalizma in tekstur v kombinaciji z molekularno kuhinjo. Pritegnili so ga urejeni prostori, natančnost in organiziranost. Prepričan je, da sta red in disciplina osnova za kakovost. V popolni kuhinji je potrebna vizija in dovršenost na krožniku, ki nastaja v kaosu nenehnega izpopolnjevanja jedi. Le testiranje okusov in tehnik ter ponavljanje in iskanje rešitev privede do končne popolne sinergije okusa in videza. 

In katera je njegova najljubša jed?

Enostavna in preprosta ... testenine "bavette" s paradižnikovo omako s svežo baziliko ter pravim parmezanom. 

Najboljši recept ... mnjami, smo že lačni ...

Chef Aleš Grašič bi izpostavil hladno predjed, ki je bila tudi del zmagovalnega menija na GTZ. Izpopolnil jo je do te mere, da se ujemajo okusi rib; postrv, smuč in lososa, ki so pripravljeni vsak na svoj način ter praščikova skorjica, v kateri je ocvrt tatar postrvi. Dodane so komponente lokalnega značaja, kot sta oljčna pena z belimi tartufi in solni cvet.

Tatar postrvi ocvrt v prašičkovi skorjici - Poširan file smuča - Brik lososa z oljčno peno s tartufi ter ajdovimi kokicami - Ajdova kaša v aspiku jurčkov - Oljčni zrak - Postrvji kaviar - Poširano prepeličje jajce  s solnim cvetom - Mlade solatke

Sedaj pa hitro v Grand hotel Bernardin na potešitev kulinaričnih želja. Slastne dobrote za vsak okus in vsako željo najdete na več lokacijah; Grand restavracija in restavracija Pečina v Grand Hotelu Bernardin, restavracija Barka, ki se nahaja ob Laguni Bernardin, restavracija Pristan in Mesečeva restavracija v hotelu Histrion, Restavracija Taverna Mediteran na promenadi Bernardin, Pokrita terasa Grand Garden, Grand Café in bar Piano v 5* Grand Hotelu Bernardin, Café San Bernardino v hotelu Histrion in pizzerija Batana v Piranu. 

< >