Slovenska Obala razpolaga z raznovrstnimi naravnimi danostmi, od morja, klifov, hribovitega
sveta do bogatega zgodovinskega in kulturnega ozadja ... ki se aktivno povezuje
s kulinariko. Okusi naravnih lokalnih sestavin Mediterana, s pridihom morja in
Istre ... omogoča nabor idej za nove kulinarične presežke, po katerih naš chef Grand hotela Bernardin 5*, Aleš Grašič, z veseljem poseže.
Aleš Grašič - Čarovnik mediteranskih okusov
Pri Alešu, chefu kuhinje v Grand Hotel
Bernardin 5*, najprej opazite to, da je zaljubljen v svoje delo. Uživa v sestavljanju menijev, krožnikov in
okusov, ki temeljijo na lokalnih sestavinah. Če želite popolno rižoto, ki jo
pohvalijo tudi najbolj zahtevni italijanski gostje ali pa odličen ribji
carpaccio, ribji file in dihjemajočo sladico, potem bo Grand Hotel Bernardin
prava destinacija za vas.
Vizija
kuhinje v Grand hotelu Bernardin je fokus na naravnih sestavinah in ustvarjanje okusov z mediteransko
italijanskim pridihom. Vodilo ostaja ... manj je več ... zato naš chef zaprisega
na lokalne jedi s pridihom sodobnosti.
Zgodilo se je spontano, naravno in
nenačrtovano ... že v času šolanja je preraslo v ljubezen. Aleš je prvič kuhal v osnovni šoli in
kot vsak nadobuden osnovnošolec je začel s pudingi iz vrečke, vendar je to že
takoj nadgradil z mešanjem okusov čokolade in vanilje. Ob koncu gostinske šole
v Mariboru je puding prerasel v pire krompir in špinačo. Po šolanju v gostinski
šoli je imel že pri 18. letih prakso v Grand hotelu Bernardin. Sledilo je
samoizpopolnjevanje, kuharske delavnice v Chioggi, izmenjava pri kuharju Binetu
Volčiču, dopolnjevanje s kuharskimi oddajami. Pri spreminjanju v kuharskega
chefa gre za proces zorenja in nenehne prakse, izkušenj ter želje po
ustvarjanju in nadgrajevanju dela do popolnosti.
Ljubezen gre skozi želodec. Aleša navdihuje ljubezen do minimalizma
in tekstur v kombinaciji z molekularno kuhinjo. Pritegnili so ga urejeni
prostori, natančnost in organiziranost. Prepričan je, da sta red in disciplina
osnova za kakovost. V popolni kuhinji je potrebna vizija in dovršenost na
krožniku, ki nastaja v kaosu nenehnega izpopolnjevanja jedi. Le testiranje
okusov in tehnik ter ponavljanje in iskanje rešitev privede do končne popolne
sinergije okusa in videza.
In katera je njegova najljubša jed?
Enostavna in preprosta ... testenine
"bavette" s paradižnikovo omako s svežo baziliko ter pravim
parmezanom.
Najboljši recept ... mnjami, smo že lačni ...
Chef
Aleš Grašič bi
izpostavil hladno predjed, ki je bila tudi del zmagovalnega menija na GTZ.
Izpopolnil jo je do te mere, da se ujemajo okusi rib; postrv, smuč in lososa,
ki so pripravljeni vsak na svoj način ter praščikova skorjica, v kateri je
ocvrt tatar postrvi. Dodane so komponente lokalnega značaja, kot sta oljčna
pena z belimi tartufi in solni cvet.
Tatar
postrvi ocvrt v prašičkovi skorjici - Poširan
file smuča - Brik
lososa z oljčno peno s tartufi ter ajdovimi kokicami - Ajdova
kaša v aspiku jurčkov - Oljčni
zrak - Postrvji
kaviar - Poširano
prepeličje jajce s solnim cvetom - Mlade
solatke
Sedaj pa hitro v Grand hotel Bernardin na potešitev kulinaričnih želja. Slastne dobrote za vsak
okus in vsako željo najdete na več
lokacijah; Grand restavracija in restavracija Pečina v Grand Hotelu
Bernardin, restavracija Barka, ki se nahaja ob Laguni Bernardin, restavracija
Pristan in Mesečeva restavracija v hotelu Histrion, Restavracija Taverna
Mediteran na promenadi Bernardin, Pokrita terasa Grand Garden, Grand Café in
bar Piano v 5* Grand Hotelu Bernardin, Café San Bernardino v hotelu Histrion in
pizzerija Batana v Piranu.