V sodelovanju s spletnim mestom O vinu smo pripravili že 6. gourmet večer v restavraciji Grand hotela Bernardin. Na tokratnem večeru
neskončnih okusov smo spoznali dva primorska vinarja – Stojana Ščurka in Miha
Batiča. Vinsko-kulinaričen dogodek je vse svoje sladkosti odkril v
petek, 7. junija, v Portorožu, v Grand hotelu Bernardin.
Tokrat so na svoj račun prišli
ljubitelji tako briških kot vipavskih vin s karakterjem. Oba vinarja, ki smo ju gostili, sta zavezana gojenju tako avtohtonih oziroma udomačenih lokalnih
sort kot tudi mednarodnih.
Za vrhunsko kulinariko je bilo zagotovo poskrbljeno ...
Kulinarične mojstrovine so bile pod budnim očesom najboljšega
chefa v Portorožu, Aleša Grašiča.
Gurmansko izkušnjo smo pričeli z Marinirano
kirnjo, divjim hmeljem, spenjenimi koprivami in gelom kumaric. Nadaljevali smo s Caprese z avokadovo kremo. Tretji shod je bil: Jakobove pokrovače, polenta s tartufi in Jastogov veloute. Sledila je rižota
s česnovimi poganjki, artičoki in jadranskim škampom. Peti hod nas je navdušil
z: Lička in potrebuševina krškopoljskega prašiča, pire črnega korena, bučkini
cvetovi z moussom jelenjevih jeter, konfitirana zelenjava (pesa, koromač,
korenje). Za sladek zaključek je poskrbela sladica: Savarin s sirupom akacije in ruma, mlečna
pena, med, češnjev sladoled.
Za vrhunsko žlahtno kapljico je bilo prav tako ...
Tokrat sta se v vinskem dvoboju spopadla: Bric in Vipavec, Stojan Ščurek in Miha Batič.
Kaj morete vedeti o vinski hiši Ščurek?
Težko bi določili vek, od katerega se Ščurkovi
ukvarjajo z vinogradništvom, zapisano pa je ostalo, da je Stojanov nono Franc
obdeloval hektar trt in pridelal 50 hektolitrov vina. Čeprav je bila Ščurkova
nekoč mešana kmetija, kot vse v Brdih, je bilo vino vedno glavna panoga v hiši.
"Moj nono je med obema vojnama že sedel v gostilni na mestu, kjer so
sedeli lastniki. Če si imel za prodajo en štartin, to je bilo 700 litrov, si že
lahko sedel za tem omizjem, kjer se je pogovarjalo o poslu. Večina kmetov je
imela namreč vino le za domačo uporabo. On pa ga je že prodajal tudi v Trst.
Obstajajo dokumenti," pravi vinar s Plešivega blizu Medane, ki danes ob
pomoči petih sinov neguje dobrih 20 hektarjev vinogradov, napolni pa
okrog sto tisoč steklenic na leto. Do sedemdesetih let prejšnjega stoletja
se Ščurkovi niso priključili zadrugi kot večina vinogradnikov v Brdih. To so si
lahko privoščili, ker so imeli kar nekaj vinogradov na italijanski strani, tako
da so za mejo prodali grozdje. Na jugoslovanski strani Brd pa so iz grozdja
sami pridelali vino in ga tudi prodajali kot "rinfuzo", torej odprto
vino. Leta 1986 so že napolnili prve steklenice, a z etiketo in vsem, kar
sodi zraven blagovne znamke, so šli na trg leta 1989. Takrat je namreč druščina
šestih vinarjev, zbrana v društvu Brajda (od tod tudi ime najbolj znane
Ščurkove zvrsti stara brajda), kupila polnilno linijo.
Ščurek je znan tudi po obsežnem vinskem asortimanu.
V sveži liniji ima tako rekoč vse sorte, ki rastejo v Brdih, medtem ko sta v
višji liniji, kjer so vina, ki zorijo v lesu, najbolj znani zvrsti – brajda
bela in brajda rdeča. V beli brajdi so zbrane avtohtone oziroma lokalne sorte:
največ je rebule in pikolita, manjši delež pa imajo še glera, pika, tokaj in
malvazija.
Poleg obeh brajd ima še kar nekaj zvrsti. Dugo in
kontra sta beli zvrsti s podaljšano maceracijo, medtem ko je up rdeča zvrst,
najdražje Ščurkovo vino, v katerem je večinoma merlot, preostanek pa odpade na
cabernet sauvignon. Ščurek kot verjetno edini v Sloveniji pikolit pridela
kot sortno suho vino. A tudi on ni odporen proti mehurčkom. Brut zero se
imenuje popolnoma suha penina, pridelana po klasični metodi.
Kaj morete vedeti o vinski hiši Batič?
Batičevi iz Šempasa v spodnji Vipavski dolini so začeli
stekleničiti vina v drugi polovici osemdesetih let prejšnjega stoletja,
v znameniti steklenici oblikovalca Oskarja Kogoja z vgraviranim
karantanskim panterjem. V teh steklenicah je še vedno vstopna linija vin, vključno
z najbolj prodajanim slovenskim roséjem, ki hkrati velja za najbolj
priljubljeno slovensko žensko vino. A tudi na preostalih steklenicah,
klasičnih bordojkah, v katere polnijo zrelejša in kompleksnejša vina, se kiti
letnica 1592.
Čeprav Miha Batič vina prideluje po biodinamični metodi – kmetija
je tudi nosilec mednarodne blagovne znamke Demeter –, se sam najraje predstavi
kot tradicionalist. "Lahko si najbolj brihten kmet, ampak v življenju
doživiš kvečjemu 50 trgatev, ob katerih se lahko učiš. Tradicija pa pomeni
srkati znanje generacij, ki so storile na tisoče napak, a na prihodnje rodove
prenašale le najboljše izkušnje." Na tradicijo se Batičevi opirajo tudi v
kleti. Pri belih sortah mošt pustijo ležati nekaj dni na tropinah
v odprtih kadeh brez kontrole temperature in le z lastnimi kvasovkami. Ker
je maceracija za vino naraven konzervans, ob stekleničenju dodajajo le
minimalne količine žvepla. Pred tem vino zori v sodih, narejenih iz slovenskega
lesa. Čeprav je prej omenjeni rosé še vedno prodajna uspešnica, je prvo ime
vinske hiše Batič zvrst angel, ki zaživi le v letnikih, ki ponujajo
presežke. Edina stalnica je ime, sortni sestav pa je iz leta v leto drugačen. V
rdečem angelu pa najdemo merlot, cabernet sauvignon in cabernet franc.
Posebnost
med Batičevimi vini pa je zaria, zvrst sedmih sort, ki so zasajene v istem
vinogradu, s čimer se po besedah Batiča med seboj lepše oprašijo. Vse sorte
tudi hkrati potrgajo in macerirajo, zaradi daljše maceracije (30 dni) pa v to
zvrst žvepla sploh ne dodajajo. Vino pred stekleničenjem le premešajo, da pride
v steklenico še del usedline, ki vino ščiti in mu pomaga pri zorenju.
Več informacij o dogodku lahko prejmete
tukaj.
Foto: Aleš Beno
Ministrstvo za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola lahko škoduje zdravju.