Vinsko-kulinarični večer v Portorožu - Hoteli Bernardin
overlay
Previous
Next
overlay

7. tradicionalni vinsko-kulinarični večer v Portorožu

Hoteli Bernardin| Kulinarika | 18. 11. 2019

V oktobru smo v sodelovanju s portalom Ovinu priredili že 7. gourmet večer. Tokratni večer je bil v restavraciji Sunset, v Grand Hotelu Bernardin, kjer so kraljevali mehurčki in visoka kulinarika.

Vinski dvoboj sta imeli vinski hiši Miran Sirk in Simon Simčič, ki veljata za dve najuglednejši peničarski hiši v Sloveniji: Bjana in Medot. Gurmanske mojstrovine pa so znova bile zaupane našemu najboljšemu chefu v Portorožu, Alešu Grašiču.

Vas zanima s čim smo tokrat razvajali udeležence 7. vinsko-kulinaričnega večera?

Prve so bile na sporedu Medotove penine 48 in dimljena postrv s kozjim sirom in figami ter mariniran ocvrt tatarec tuna s pirejem iz rdeče pese.

Zraven Medotove penine 48 je chef Aleš Grašič postregel dimljeno postrv s kozjim sirom in figami ter mariniran ocvrt tatarec tuna s pirejem iz rdeče pese.  

Simon Simčič iz Medota pa je goste poučil o zorenju penin. ''Zorenje penin je sicer subjektivna stvar. Pomembno je, da je penina dobra, da nima napak. Imamo sveže penine, kjer pridejo v ospredje bolj primarne, sadne arome, in zorjene penine, kjer zaznavamo bolj sekundarne in terciarne arome. Naša hiša je specializirana za bolj zrele penine. S penino 48 smo približali svet Medota širšemu občinstvu, saj je penina nekoliko manj zahtevna, a še vedno strukturna in kompleksna. Če bi dali penino na trg po še krajšem zorenju, bi ogrozili naš stil.''

Sledil je škampov ceviche z mangom in kakijem ter rožmarinov biskvit z oljkami in dva kozarca odličnega, a vendar različnega Roseja.

Pri drugi hladni predjedi je bil jadranski škamp mariniran z limeto in drugimi citrusi. Dodan je bil kaki kot lokalna komponenta in mango kot tropski priokus. Osnova je bil lokalni rožmarinov biskvit z oljkami. Kot češnjica na vrhu torte je bil zagotovo koriander.

V drugo, ko je Grašič na krožnike postavil škampov ceviche z mangom in kakijem ter rožmarinov biskvit z oljkami, sta si nasproti stala dva roseja. Oba vina, tako Bjana kot Medot, sta zelo suha (brut) in pri obeh je glavna sorta modri pinot.

Bjana je vrhunsko vino, ki redno prejema priznane nagrade za kakovost. Najbolj odmevna je zagotovo nagrada z največjega mednarodnega ocenjevanja vin na svetu, londonski Decanter. Brut roseju so kar dvakrat podelili platinasto medaljo.

Tretji shod je navdihnila rižota z lisičkami, mariniranim lososom in burrato z belimi cuveeji

Bjana brut je sestavljen iz rebule in chardonnayja, Medotovemu brut cuveeju pa je dodan še modri pinot. Simčič je pojasnil, da je pri tem vinu baza enaka kot pri brutu 48, s tem, da prvi eno leto dlje zori na kvasovkah. Oba vina sta se tudi pri tretjem shodu, kjer je kraljevala rižota z lokalnim pridihom, odlično dopolnjevala. Postrežen losos so čez noč marinirali v mešanici soli in sladkorja. Na ta način se je losos delno posušil, kar se je odlično podalo k obema suhima peninama v tretjem shodu. Rižota pa je bila narejena iz fonda lososa in kreme lisičk. Tista bela stvar spodaj, ki jo zasledimo na fotografiji pa je burrata, ki je namesto masla povezala rižoto in jo naredila bolj kremno. Lisičke so bile sveže, sotirane s timijanom in rožmarinom.

Vrhunec večera: filet romba z ožganim koromačem in pirejem iz pastinaka in cuvee extra brut

Za glavno jed je bil postrežen romb, pečen na žaru s pastinakom, ki je kombinacija sladkega in slanega. Za podlago so mavrahi z jastogovim velutejem. Na brezhibno urejeno mizo so postregli cuvee prestige extra brut od Bjane in cuvee extra brut od Medota. Gre za izredno suhi penini, saj se ostanek nepovretega sladkorja v vinu giblje med tremi in šestimi grami na liter vina.

Namesto sladice so bili na krožniku izbrani siri

Večer so zaključili z izborom sirov, ki so jih predlagali vinarji. Za veliki finale je nastopil Bijanin Brut zero, brez dodanega sladkorja. Temu penečemu vinu pravijo tudi brut nature oz. popolnoma suho. Brut zero je pridelan iz chardonnayja in rebule. Medtem ko so iz hiše Medot k sirom ponudili najboljše, kar premorejo v njihovi kleti: penino millésime 2011, ki je zorela na kvasovkah skoraj osem let. Ker gre za grozdje izključno ene trgatve, je vsak letnik penine millésime drugačen in edinstven. Gostje večera so okušali letnik 2011, ki je vseboval 40 odstotkov chardonnayja, 40 odstotkov rebule in 20 odstotkov modrega pinota.

Še en nepozaben vinsko-kulinaričen večer se je zaključil z zadovoljnimi nasmeški na obrazu in novim znanjem. Preverite še ostale gourmet večere na Bernardinu. 

Foto: Aleš Beno
Ministrstvo za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola lahko škoduje zdravju.