V oktobru smo v sodelovanju s
portalom Ovinu priredili že 7. gourmet večer. Tokratni večer je bil v restavraciji Sunset, v Grand Hotelu
Bernardin, kjer so kraljevali mehurčki in visoka kulinarika.
Vinski dvoboj sta imeli vinski
hiši Miran Sirk in Simon Simčič, ki veljata za dve
najuglednejši peničarski hiši v Sloveniji: Bjana
in Medot. Gurmanske mojstrovine pa so znova bile zaupane našemu najboljšemu
chefu v Portorožu, Alešu Grašiču.
Vas zanima s čim smo tokrat razvajali udeležence 7. vinsko-kulinaričnega večera?
Prve so bile na sporedu Medotove penine 48 in dimljena postrv s kozjim sirom in figami ter mariniran ocvrt tatarec tuna s pirejem iz rdeče pese.
Zraven Medotove penine 48 je chef Aleš
Grašič postregel dimljeno postrv s kozjim sirom in figami ter mariniran
ocvrt tatarec tuna s pirejem iz rdeče pese.
Simon Simčič iz Medota pa je
goste poučil o zorenju penin. ''Zorenje penin je sicer subjektivna stvar.
Pomembno je, da je penina dobra, da nima napak. Imamo sveže penine, kjer
pridejo v ospredje bolj primarne, sadne arome, in zorjene penine, kjer
zaznavamo bolj sekundarne in terciarne arome. Naša hiša je specializirana za
bolj zrele penine. S penino 48 smo približali svet Medota širšemu občinstvu,
saj je penina nekoliko manj zahtevna, a še vedno strukturna in kompleksna. Če
bi dali penino na trg po še krajšem zorenju, bi ogrozili naš stil.''
Sledil je škampov ceviche z mangom in kakijem ter rožmarinov biskvit z oljkami in dva kozarca odličnega, a vendar različnega Roseja.
Pri drugi hladni predjedi je bil
jadranski škamp mariniran z limeto in drugimi citrusi. Dodan je bil kaki kot
lokalna komponenta in mango kot tropski priokus. Osnova je bil lokalni rožmarinov
biskvit z oljkami. Kot češnjica na vrhu torte je bil zagotovo koriander.
V drugo, ko je Grašič na krožnike
postavil škampov ceviche z mangom in kakijem ter rožmarinov biskvit z oljkami, sta
si nasproti stala dva roseja. Oba vina, tako Bjana kot Medot, sta zelo suha
(brut) in pri obeh je glavna sorta modri pinot.
Bjana je vrhunsko vino, ki redno
prejema priznane nagrade za kakovost. Najbolj odmevna je zagotovo nagrada z
največjega mednarodnega ocenjevanja vin na svetu, londonski Decanter. Brut roseju so kar dvakrat podelili platinasto medaljo.
Tretji shod je navdihnila rižota z lisičkami, mariniranim lososom in burrato z belimi cuveeji
Bjana brut je sestavljen iz
rebule in chardonnayja, Medotovemu brut cuveeju pa je dodan še modri pinot.
Simčič je pojasnil, da je pri tem vinu baza enaka kot pri brutu 48, s tem, da
prvi eno leto dlje zori na kvasovkah. Oba vina sta se tudi pri tretjem shodu,
kjer je kraljevala rižota z lokalnim pridihom, odlično dopolnjevala. Postrežen losos
so čez noč marinirali v mešanici soli in sladkorja. Na ta način se je losos delno
posušil, kar se je odlično podalo k obema suhima peninama v tretjem shodu. Rižota
pa je bila narejena iz fonda lososa in kreme lisičk. Tista bela stvar spodaj,
ki jo zasledimo na fotografiji pa je burrata, ki je namesto masla povezala
rižoto in jo naredila bolj kremno. Lisičke so bile sveže, sotirane s timijanom in
rožmarinom.
Vrhunec večera: filet romba z ožganim koromačem in pirejem iz pastinaka in cuvee extra brut
Za glavno jed je bil postrežen romb,
pečen na žaru s pastinakom, ki je kombinacija sladkega in slanega. Za podlago
so mavrahi z jastogovim velutejem. Na brezhibno urejeno mizo so postregli cuvee
prestige extra brut od Bjane in cuvee extra brut od Medota. Gre za izredno suhi
penini, saj se ostanek nepovretega sladkorja v vinu giblje med tremi in šestimi
grami na liter vina.
Namesto sladice so bili na krožniku izbrani siri
Večer so zaključili z izborom
sirov, ki so jih predlagali vinarji. Za veliki finale je nastopil Bijanin Brut zero,
brez dodanega sladkorja. Temu penečemu vinu pravijo tudi brut nature oz. popolnoma
suho. Brut zero je pridelan iz chardonnayja in rebule. Medtem ko so iz hiše
Medot k sirom ponudili najboljše, kar premorejo v njihovi kleti: penino
millésime 2011, ki je zorela na kvasovkah skoraj osem let. Ker gre za grozdje
izključno ene trgatve, je vsak letnik penine millésime drugačen in edinstven.
Gostje večera so okušali letnik 2011, ki je vseboval 40 odstotkov chardonnayja,
40 odstotkov rebule in 20 odstotkov modrega pinota.
Še en nepozaben
vinsko-kulinaričen večer se je zaključil z zadovoljnimi nasmeški na obrazu in
novim znanjem. Preverite še ostale gourmet večere na Bernardinu.
Foto: Aleš Beno
Ministrstvo za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola lahko škoduje zdravju.