Letališče Portorož, korak do Hotelov Bernardin - Hoteli Bernardin
overlay
Previous
Next
overlay

Letališče Portorož

Hoteli Bernardin| Nasveti | 06. 06. 2018

Letališče Portorož je naše tretje mednarodno letališče. Pohvali se lahko s tem, da ima strateško lego, saj je geografsko dobro umeščeno v srednjo Evropo. Njegova lega je namreč izjemna, saj leži v osrčju nacionalnega parka Sečoveljske soline, od Portoroža in Pirana pa je oddaljen le nekaj kilometrov. Verjetno ni odveč tudi to, da ima zelo dobre cestne povezave s središčem Slovenije kot tudi z drugimi regijami.

Letališče Portorož ima naslednje osnovne dejavnosti: upravljanje letališča z zagotavljanjem pristankov in vzletov letal, uporaba infrastrukture in potniškega terminala, izvajanje zemeljske oskrbe letal, potnikov in prtljage ter komercialne dejavnosti.

Na letališču Portorož vzletajo in pristajajo predvsem enomotorna in dvomotorna, batna in turbopropelerska letala splošnega letalstva, ki imajo kapaciteto za 10 potnikov. Občasno pa ga uporablja tudi nekaj večjih dvomotornih turbopropelerskih letal s kapacitetami kar do 60 potnikov ter manjša poslovna dvomotorna reaktivna letala.

Foto: Turistično združenje Portorož, www.portoroz.si

Letališče Portorož je zelo prepoznavno, za kar se lahko zahvali dolgoletni tradiciji in storitvam, ki so opravljene na najvišjem nivoju. Za varnost in zasebnost potnikov je namreč poskrbljeno v največji možni meri. Zadovoljni obiskovalci bodo povedali, da je letelišče znano po parkerju usmerjevalcu zrakoplovov na kolesu z motorjem ter seveda po že pregovorni dobrodošlici z domačim žganjem. Vse skupaj, s prijaznim in ustrežljivim odnosom pripomore k temu, da se gostje večkrat radi vrnejo.

Letališče Portorož se ponaša s 1200 metrov dolgo vzletno-pristajalno stezo in je eno od pomembnih letališč generalnega letalstva v jugovzhodni Evropi. Ima namreč prav vso potrebno opremo za sprejem in odpravo letal, svetlobni sistem, prostocarinsko prodajalno, avio bencinsko službo, ekočistilnico letal, hangarje in podobno, kar omogoča gostom prijetno počutje. Letališče je v poletnem času odprto od 8.30 do 20.00, v zimskem pa od 8.00 do 16.30.

Prvi začetki letališča segajo v prejšnje stoletje, ko so se leta 1962 začele priprave terena za športno letališče. Prenovljeno letališče so odprli leta 1978, takrat so letališče tudi vpisali  v register letališč in registriran za panoramske polete. Dovoljenje za uporabo letališča za javni prevoz v mednarodnem in domačem prometu so dobili leta 1980. Poskrbeli so tudi za nočno letenje, saj so kasneje osvetlili steze in ovire v okolici letališča.

Vir foto letališča: https://www.portoroz-airport.si/