Ali poznate zdravilne učinke shiatsu masaže? - Hoteli Bernardin
overlay
Previous
Next
overlay

Ali poznate zdravilne učinke shiatsu masaže?

Hoteli Bernardin| Wellness | 05. 06. 2018

Stres, napetost in izčrpanost so vsakdanje težave sodobnega časa. Pretirano izpostavljanje stresu pa lahko vodi tudi v razvoj različnih zdravstvenih težav. Da bi to preprečili, je pomembno, da si redno vzamemo čas zase, za sprostitev in za razvajanje. Eden izmed odličnih načinov za iskanje notranjega ravnovesja je tudi shiatsu masaža.

Kaj je shiatsu masaža?

Shiatsu masaža izvira z Japonske in je del tamkajšnje tradicionalne medicine. Temelji na pritisku s prsti na akupresurne točke, s čimer jih stimulira in vzpostavlja ravnovesje vseh telesnih energij. Gre za holistično zdravilno metodo, ki pomaga uravnotežiti pretok energij v telesu, posledično pa mu omogoča tudi samozdravljenje. Masaža je zelo prijetna in sproščujoča, zato zelo pozitivno vpliva tudi na splošno dobro počutje.

Tehnike shiatsu masaže


Starodavne tehnike shiatsu masaže so že stoletja namenjene naravnemu zdravljenju številnih zdravstvenih težav. S shiatsu masažo lahko zdravimo:

- artritis,

- leno prebavo,

- nespečnost,

- tesnobo,

- bolečine v hrbtenici in vratu,

- menstrualne bolečine,

- glavobole in

- pogosto utrujenost.

Shiatsu masaža zagotavlja harmonijo telesa in uma, saj združuje številne modrosti, starodavna znanja in izkušnje s področja alternativnega zdravljenja. Masaža se izvaja z uporabo različnih masažnih tehnik, pri katerih terapevt uporablja prste, členke, dlani, pa tudi komolce, kolena in stopala. Med masažo uporablja težo svojega lastnega telesa, zato se ta vrsta masaže praviloma izvaja na tleh, na namenskih masažnih blazinah. Med masažo ste oblečeni v lahka oblačila, zato da lahko maser z različnimi pritiski na akupresurne točke doseže odpravljanje energetskih blokad.

Temelj vzhodnjaške medicine je dotik

Čudežni proces samozdravljenja temelji na pravem dotiku na pravem mestu. Shiatsu je sprostitvena masažna tehnika, ki zagotavlja terapevtske učinke. Gre za nežnejšo različico fizioterapije, pri kateri se s pomočjo dotika mišice celega telesa raztezajo in sproščajo, ter tako ustvarjajo harmonijo celotnega energetskega sistema prejemnika. Lahko bi rekli, da je Shiatsu ob enem terapija in preventiva, saj učinkovito zvišuje raven energije v telesu, preprečuje motnje v sistemu in odpravlja porušeno strukturo zaradi stresa, poškodbe ali bolezni. Ker je masiranec pri tej različici masaže oblečen v lahka, udobna oblačila, si jo z veseljem privoščijo tudi nekoliko bolj sramežljive osebe in tisti, ki z masažami še nimajo veliko izkušenj ter za katere je dotik maserja na golo telo morda lahko tudi nekoliko neprijeten.

Česa niste vedeli o shiatzu masaži?

Prvi shiatsu terapevti s starodavne Japonske so bili slepi. Pri slepih osebah se namreč naravno razvije bolj izostren občutek za otip, kar se je pokazalo kot bistvena prednost pri izvajanju masaže, saj je ravno za terapevte shiatsu ta občutek izrednega pomena.

Pozitivni učinki shiatsu masaže

Masaža, ne glede na izbrano vrsto masaže, vsekakor ugodno vpliva na splošno dobro počutje in odlično sprostitev. Učinki shiatsu masaže pa poleg ugodja zagotavljajo tudi odlično pasivno razgibavanje celega telesa, poživitev vseh sistemov, pospešeno cirkulacijo krvi in posledično boljše izločanje strupov iz organizma. Dokazano je, da shiatsu masaža zvišuje vitalnost, krepi imunski sistem ter spodbuja naravno obrambno sposobnost telesa. Ker masaža tudi sprošča, je lahko izredno učinkovita tudi za pospešitev okrevanja po boleznih in lažjih operativnih posegih.  

Za koga je primerna in priporočljiva shiatsu masaža?

Za razliko od nekaterih drugih vrst masaže, sodi shiatsu med tehnike, ki so jih v tujini že uvrstili med komplementarne zdravstvene metode z uradno medicino. Terapija shiatsu  je tako v celoti ali pa vsaj delno že vključena tudi  v javni zdravstveni sistem v sosednji Avstriji, v Nemčiji in v Švici.

Shiatsu masaža, kot del tradicionalne japonske medicine, ki na splošno obravnava povezavo med čustvenim in psihičnim doživljanjem, je obenem primerna oblika zdravljenja tudi za vse vrste težav in bolezenskih stanj psihosomatskega izvora. Težave, za katere uradna medicina ne more najti vzroka, je neredko mogoče odpraviti ravno s pomočjo shiatsu masažnih tehnik. Zaradi svoje naravnanosti k naravnemu zdravljenju telesa in duha, je ta masaža primerna tudi za osebe s posebnimi potrebami, za invalidne osebe, pa tudi za nosečnice, porodnice in za majhne otroke.