Izola, kraj ki ga nikoli ne pozabiš - Hoteli Bernardin
Rezerviraj svojo namestitev!

Izola - pristno ribiško mesto

Izola je živahno mediteransko mesto, ki ga prepoznate po prisrčnosti in gostoljubnosti prijaznih prebivalcev. Čeprav je danes predvsem turistično središče, se njena duša še vedno ohranja v ribištvu ter pridelavi vina in olja, zaradi česar je tako zelo drugačna od sosednjih obmorskih mest.

Izola svoje ime dolguje otoku, na katerem je nastala, svojo identiteto pa ljudem, ki ohranjajo tradicijo trdne skupnosti dveh narodov, njunih različnih jezikov in skupne ljubezni do svojega kraja.

Bogata in razgibana arhitekturna dediščina, skrivnostne uličice starega mestnega jedra in mogočni kamniti portali pričajo o burni zgodovini mesta, ki se vsako jutro rojeva znova.

Utrip kulturnih prireditev in praznovanj, čar ribiških navad in gostij, ples, zabava in športne prireditve so neizčrpen vrelec, iz katerega se Izola vedno znova napaja z življenjem in ohranja svoj privlačen nasmeh.

< >
Izola ima izjemno dolgo in burno zgodovino, saj je bilo njeno ozemlje zaradi ugodnih življenjskihpogojev naseljeno že v bronasti in železni dobi. Prvič omenjena v virih iz leta 932 in sicer kotInsula v beneški listini Liber Albus. V njej je prav tako omenjen prebivalec Izole: Georgius deArmentressa de Insula. Leta 178 pr.n.št. je tudi območje, kjer danes stoji Izola, prešlo pod zasedboRimljanov, ki so oblast v Istri ohranili več kot pol tisočletja. V 6. stoletju je verjetno nastalo prvonaselje na otoku Izola.Temperamentni utrip in romantični značaj mesta kar vabita v svoje naročje, zato pravijo, da Izole nepozabiš nikoli.

Raziskava o počitniških navadah

Od razgleda na morje, do sprehodov med vinogradi v zaledju – Izola ponuja nastanitev za vsak žep in način počitnikovanja. Poiščite udobno prenočišče, ki bo postalo vaša odskočna deska za raziskovanje naše obale Jandranskega morja. S pomočjo Turističnega združenja izvajamo v ta namen raziskavo o počitničkih navadah. V kolikor nam želite deliti vaše navade vas prosimo, da pristopite k vprašalniku.

San Simon Resort

Hotelsko naselje San Simon v Izoli se nahaja v bujnem mediteranskem zelenju, v neokrnjenem kotičku slovenske Obale, na kraju, kjer so še danes vidni ostanki antičnega pristanišča Haliaetium iz rimskih časov. San Simon Resort sestavlja Hotel Haliaetum, depadansa Mirta in ostale depadanse: Korala, Palma, Sirena, Perla, Park. V hotelu Haliaetum se nahaja notranji bazen z ogrevano morsko vodo in fitnes, v depadansi Mirta pa center dobrega počutja Wellness & Spa Mirta. V resortu so na voljo še dve restavraciji, bar na plažidve dvorani in dve seminarski sobi primerni za organizacijo večjih pogostitev, kot so poroka, sprejemi, plesne in glasbene prireditve in podobno.

Podnebje

Zaradi sredozemskega podnebja imajo obalni deli tega območja mile zime in topla poletja,Največ padavin je spomladi in jeseni, poleti se večkrat pojavi suša. Čim bolj se od obalepomikamo proti vzhodu, tem bolj se čuti celinsko podnebje. Zaradi blagodejnih vplivovmediteranske klime in morja je Izola priljubljeno destinacijsko mestece za vse generacije 365
dni v letu. Če ste se že odločili za obisk preverite še vreme kako kaže in se vživite v ogled v živo – webcam

Plaže

Plaža San Simon,

V San Simon Resortu, ki ga sestavljajo

Hotel Haliaetum in Mirta ter depandanse se nahaja urejena plaža, ki je delno betonirana,

peščena in mivkasta. Lep zaliv z mivko in lepim nizkim pristopom v morje je zelo primeren za

najmlajše. Promenada vodi do plaže po Belvederejem in nato do Mesečevega zaliva na levi

strani,proti plaži Delfin in ventru pa na desni strani.

< >

Kaj početi

Za vsakogar se najde kaj, bodisi so to družine, pari, upokojenci , druščina prijateljev ali športniki. Med vašimi počitnicami v Izoli, ko spoznavate vedno nasmejane in prijazne domačine in kulinariko se lahko ukvarjate tudi s športom. Na voljo so vam:


PotapljanjeGolfRibolovSmučanje na vodi
JadranjeOdbojkaKolesarjenje
SurfanjeNogometTenis
Supanje

Izola poskrbi za počitnikovanje v celoti. Na voljo vam je več hotelov, apartmajev,hostlov. Za spoznavanje kulinarike se lahko odpravite v najboljše restavracije spridihom lokalnih dobrot in uživate v čarih starodavnega ribiškega mesteca. Plaža in različne aktivnosti vam bodo krajšale in popestrile dan.

Lokacija

Kaj doživeti?

1. Mandrač

Pristanišče, globoko zarezano v staro mestno jedro na zahodni obali Izole, je bilosredišče mesta. Ob njegovem obodu so se v zgodovini nahajale najpomembnejšejavne stavbe, kot so palača Manzioli in Lovisato, cerkev sv. Mavra in sv. MarijeAlietske, italijanska osnovna šola ...

2. Arheološki park San Simon

Na podlagi več kot stoletnih arheoloških raziskav, predvsem v zadnjem obdobju, so najdiščeleta 1999 zaradi arheoloških, zgodovinskih, umetnostnozgodovinskih, naselbinskih, krajinskihin drugih izjemnih lastnosti razglasili za kulturni spomenik državnega pomen. Arheološkenajdbe so bile najdene na površini štirih hektarjev. Odkriti so ostanki obmorske rimske vile (villaemaritimae) z gospodarskim poslopjem in največje pristanišče iz istega časa, ki skupaj predstavljata enonajvečjih posestev v tem delu Istre. 

Prostori rimske vile so tlakovani s črno-belimi mozaiki neprecenljive vrednosti. Pristanišče z dvema pomoloma, ki varujeta varen pristan, velja za tipičnorimsko in je omogočalo pristanek plovil tudi ob močnejših vetrovih. Ob izkopavanjih so raziskovalcina več mestih naleteli tudi na ostanke antičnega vodovoda. 

Kompleks rimske vile v Simonovem zalivuomogoča temeljito raziskovanje italske civilizacije, ki je nekoč cvetela v Istri. 

V parku so na ogledobnovljeni zidovi stanovanjskega dela, ki so bili odkriti med izkopavanji v 20. stoletju, na severnemdelu je položen del rekonstruiranega talnega mozaika iz stanovanjskega dela, na jugu pa hodnik,ki povezuje vilo in pristanišče. V zaledju vile so bili odkriti tudi ostanki vodovoda, ki je kompleks vileoskrboval z vodo.

3. Svetilnik

Na koncu izolskega polotoka je lepo urejeno izolsko mestno kopališče. Na plažiso tuši, peskovnik in vlakci za otroke. Do kopališča, ki je od mestnega jedra Izoleoddaljeno le dobrih 200 m, se lahko sprehodite.

4.Palača Besenghi degli Ughi

Parenzana – 123,1 km dolga ozkotirna železniška proga, ki je povezovala 33 Istrskih krajev od Trsta do Poreča (13km – Italija, 32km -Slovenija, 78km Hrvaška). Železnica je bila ukinjena leta 1935. Ob stoletnici otvoritve proge, leta 2002, so začeli resno razpravljati o možnih projektih obnovitve Parenzane in nastal je projekt kolesarske poti in pešpoti. Projekt je malenkostno zastal, leta 2006 pa ponovno oživel. Do junija 2008 so revitalizirali 80 km trase, z integracijo Hrvaško-slovenske turistične ponudbe.

5. Pot zdravja in prijateljstva

Pot vodi skozi stara mesta in vasi, ob morju ter med vinogradi in nasadi oljk, speljanaje skozi kratke osvetljene in urejene predore, prečka doline in se vzpenja prek gričev.

6. Hiša morja – Izolana

Hiša morja – Izolana prikazuje preteklost Izole in preko dokumentarnih fotografij poudarja njen morski in obmorski značaj, zlasti ribištvo kot glavno gospodarsko dejavnost.

7. Manziolijeva palača

Ena najstarejših zgradb v Izoli. Stoji na istoimenskem Manziolijevem trgu. Zgrajena jebila leta 1470 in je tipična meščanska hiša v beneško-gotskem slogu. Ime je dobilapo nekdanjem izolskem županu Tommasu Manzioliju, ki je sodeloval tudi pri ureditvi izolskega mandrača

8. Kopališče Simonov zaliv

Simonov zaliv je priljubljeno kopališče domačinov in turistov v San Simon resortu. Kopališče obsega v naravnem zalivu 3500vodnih in približno 6000 kvadratnih metrov kopnih površin. Kopališče je zaradi lege in oblikeidealno za družine z otroki, predvsem zaradi naravnega peščenega zaliva. Na njem so igriščaza odbojko na mivki, mali nogomet, velik vodni tobogan in peskovnik z igrali za otroke. Spomola so urejeni dostopi v vodo. Velik del kopališča je poraščen z borovci in akacijami, kizgodnejšim obiskovalcem ponujajo prijetno senco.Pri Simonovem zalivu so v morju potopljeni ostanki nekdanjega pomola iz rimskega obdobja, ko jebilo tu locirano pristanišče Haliaetum.

Hoteli in depandanse v Izoli