Piran, biser sredozemskega morja - Hoteli Bernardin
overlay
Previous
Next
overlay
Rezerviraj svojo namestitev!

Piran - biser sredozemskega morja

Piran je tudi hram kulture in zakladnica umetnosti, mesto številnih prireditev, koncertov in razstav. Prepustite se in vstopite v biser sredozemskega morja, spoznajte zgodovino, kulturo in zgodbe skritih zakladov ...

Piran je čudovito obalno srednjeveško, nekdaj ribiško in solinarsko mestece, ki ponuja obiskovalcem pristno mediteransko okolje, kakršno je ohranjeno le še redkokje. Leži na polotoku z rtom Madona, ki je bil poseljen že v predrimskem času. Piran se prvič omenja v prvem desetletju 7. stoletja. Ime mesta izvira iz grške besede PYR (ogenj), ki so ga nekoč na polotoku prižigali v opozorilo mornarjem.

Piran ima srednjeveško zasnovo z ozkimi ulicami in tesno stisnjenimi hišami, ki mu dajejo tipičen mediteranski značaj in poseben čar. Na griču gospoduje baročna cerkev svetega Jurija z 48,7 m visokim zvonikom, na vrhu katerega je angel Mihael. Piranska cerkev je dobila današnjo podobo leta 1637. Poleg umetniških del v cerkvi si lahko ogledate zaklade župnijskega muzeja in arheološke najdbe pod cerkvijo. V letih med 1912 in 1953 so se Pirančani vozili z električnim tramvajem, ki je povezoval Piran in Portorož z železniško postajo v sv. Luciji, skozi katero je vozila slovita Porečanka (Parenzana), na liniji Trst - Poreč.

Danes je Piran upravno in turistično središče, ki ob koncih tedna privablja domače in tuje obiskovalce. Največje znamenitosti v Piranu so spomenik in rojstna hiša s spominsko sobo violinista in virtuoza Giuseppeja Tartinija, po njem poimenovan Tartinijev trg (pred 100 leti je bil še pristanišče), sodna in občinska palača iz časa avstro-ogrske monarhije, Benečanka, najstarejša ohranjena hiša na Tartinijevem trgu, kamnita stebra za zastave, Trg 1. maja ali Stari trg, sedmero obzidnih vrat z ostanki najstarejših obzidij od 7.stoletja naprej in mogočno mestno obzidja na griču Mogoron, desetero cerkva ter minoritski samostan s križnim hodnikom. Povabljeni ste v Pomorski muzej, Akvarij (ustanovljen 1964 leta, prenovljen, pod upravo Gimnazije, elektro in pomorske šole Piran), Muzej podvodnih dejavnosti, Čarobni svet školjk, Obalne galerije ... Ob obali je sprehajalna promenada, ob kateri nas vabijo na osvežitev mnogi lokali in gostilne s pestro ponudbo domače hrane in pijače. Na vsakem vogalu Pirana pa arhitekturni, slikarski in kiparski biseri spominjajo na to, da tu kultura ni na ogled le v muzejih, temveč krasi mestni vsakdan.

< >

Podnebje

Očarljivo srednjeveško mestece Piran leži na skrajnem jugozahodu Slovenije. Meji na mejo s Hrvaško, na morju pa z Italijo. Podnebje je submediteransko z obilico sončnih dni v letu in z zelo malo padavinami. Za Slovensko Istro so značilne mile zime s svojo blagodejno morsko klimo, ki prijajo prav vsakemu. Ravno zato se gostje radi vračajo skozi celo leto, 365 dni v letu. Če bi radi preverili vreme, ko nameravate na obalo kliknite vreme ali pa se vživite v čare obale v živo – webcam.

Plaže

< >

Resort Salinera, Plaža Salinera, Strunjan

Na obrobju krajinskega parka Strunjan, na idilični lokaciji, kjer si energijo lahko napolnite v Bioenergetskem parku Salinera leži Salinera Resort, ki poleg svojih hotelskih in apartmajskih kapacitet nudi tudi čudovito plažo z obilico travnih površin, naravne sence, bazenoma s sladko vodo in urejenim morskim plavalnim pasom.

Plaža Fornače

Fornače so večje območje, ki se nahaja pred vstopom v stari del mesta Piran, v bližini Bernardina. Na tem predelu se razteza nova prenovljena plaža (odprta v letu 2016) z vgrajenimi lesenimi ležalniki.Na relaciji Fornače – Tartinijev trg je obiskovalcem na voljo tudi brezplačen avtobus. Od Fornač vodi urejena sprehajalna pot v smeri proti Piranu ali proti Bernardin resortu.

Plaža Fiesa

Fiesa je manjši zaliv, ki se nahaja med Piranom in Strunjanom. Zanimiva je po svojih dveh sladkovodnih jezerih, od katerih je manjše naravno in večje umetno. Zaliv se je v zadnjih desetletjih spremenil v priljubljeno kopališko počitniško naselje z avtokampom, hoteli, počitniškimi domovi in vilami.

Plaža pod cerkvijo Sv. Jurija

Plaža pod cerkvijo svetega Jurija v Piranu je poznana kot divja plaža, ki jo uporabljajo predvsem nudisti. Je težje dostopna, primerna tudi za štirinožne spremljevalce.

Kaj početi?

Za vsakogar se najde kaj, bodisi so to družine, pari, upokojenci , druščina prijateljev ali športniki. Med vašimi počitnicami v Piranu, ko spoznavate vedno nasmejane in prijazne domačine in kulinariko ste lahko tudi aktivni. Na voljo so vam:


PotapljanjePohodništvoRibolovSmučanje na vodi
JadranjeOdbojkaKolesarjenjeRaziskovanje kulturnih znamenitosti
SurfanjeNogometTenis
Supanje

Mestece Piran – BISER slovenske Istre poskrbi za počitnikovanje v celoti. Na voljo vam je več hotelov, apartmajev, hostlov. Za spoznavanje kulinarike se lahko odpravite v najboljše restavracije s pridihom lokalnih dobrot in uživate v čarih srednjeveškega mesteca. Plaža in različne aktivnosti vam bodo krajšale in popestrile dan.


Kaj doživeti?

1. Zvonik cerkve sv. Jurija

Med največje znamenitostmi Pirana sodi zvonik cerkve svetega Jurija. Od tu lahko obiskovalci najbolje občudujejo stari del mesta, ki je obdan s srednjeveškim obzidjem in poln spomenikov, ki govorijo o njegovi zanimivi zgodovini. Piranska cerkev je bila zgrajena okoli 12. stoletja, današnjo podobo pa je dobila leta 1637. Zvonik cerkve je bil dograjen 1608 in je pomanjšana kopija zvonika cerkve svetega Marka v Benetkah.

2. Piransko obzidje

Najstarejše mestno jedro je bilo obzidano najbrž že v 7. stoletju. Do danes se je ohranilo sedem mestnih vrat, nekdanjih vhodov skozi obzidje v mesto. Piransko obzidje se je z razvojem mesta premikalo proti jugovzhodu in sproti vključevalo nove četrti, ki so nastajale zunaj njega. Del obzidja, ki je obdajal najstarejši del mesta na področju rta (prvo obzidje), se v svojem poteku ni spreminjal, treba ga je bilo le večkrat temeljito obnoviti. Obzidje, ki je bilo dokončno zgrajeno v letih 1470–1534, je imelo osem obrambnih stolpov. Zunanja stran piranskega obzidja kaže tipično obrambno zasnovo z rahlo poševnim nagibom. Odlikuje ga tudi izjemna višina. Pred nekaj leti so bili obnovljeni posamezni deli stolpov in povezovalna stopnišča, tako da je dostop mogoč tudi za obiskovalce.

3. Tartinijev trg s pečatom glasbe

Tartinijev trg je največji trg in središče Pirana. Trg je bil nekoč mandrač ali notranje pristanišče za jadrnice in ribiške čolne. Ime je dobil po slavnem piranskem violinistu in skladatelju Giuseppeju Tartiniju. Giuseppe Tartini, svetovno znan skladatelj in violinist, ki se je v Piranu rodil in odraščal, je povsod pričujoč. Njegov spomenik stoji na glavnem trgu, tam je tudi njegova rojstna hiša, ki je odprta za obiskovalce in kjer je na ogled njegova violina. V čast svojemu velikemu sinu mesto že vrsto leto vsako poletje prireja Tartinijev glasbeni festival, ki poteka v izjemno akustičnem križnem hodniku minoritskega samostana.

4. Kultura solinarjev in kmetov

Resnična kultura dežele ne odseva samo v delu slikarjev, glasbenikov in arhitektov, temveč ji dajejo pečat tudi prebivalci.  V Leti, severnem delu Sečoveljskih solin, se sol še dandanes žanje tako kot pred 700 leti, na roke. V južnem delu, Fontaniggah, so s pridelovanjem soli prenehali, in tam je danes izjemno zanimiv Muzej solinarstva. Med drugim so na ogled lično obnovljene solinarske hiše, v katerih je predstavljeno življenje solinarjev skozi stoletja.  

V vasi Sveti Peter, ki je mehko zasidrana med griče piranskega zaledja, čaka Tonina hiša - obnovljena domačija, kjer izveste vse o življenju na podeželju, še posebej o življenju in delu oljkarjev.

5. Piranski kulturni zakladi

Odkrijte bogato kulturno dediščino Pirana in okolice s pomočjo brošure Piranski kulturni zakladi.

Apartmaji in hoteli v Portorožu