Strunjan nastanitve in zanimivosti - Hoteli Bernardin
overlay
Previous
Next
overlay
Rezerviraj svojo namestitev!

Strunjan - neokrnjen kraj v objemu narave in energije

Strunjan je obalno naselje, ki se nahaja med Piranom in Izolo v Občini Piran. Nastalo je v dolini rečice Roja, vzdolž solin in na okoliških hribih. Ugodne naravne danosti Strunjanskega polotoka, predvsem morska klima in zavetrna lega, so človeku omogočile ustalitev in razvoj tradicionalnih gospodarskih dejavnosti v sožitju z naravo. Najstarejši dokazi o poselitvi Strunjanskega polotoka segajo v antično obdobje in so bili najdeni na območju sv. Basa in Rta Ronek: rimska villa rustica (posestvo s kmečko hišo in pripadajočimi gospodarskimi poslopji), pomoli nekdanjega pristanišča, ki so po dvigu vodne gladine skozi stoletja zdaj potopljeni. V arhivskih virih se prostor začne omenjati v 11. stoletju, ko ga oglejski patriarh Popon prepusti oglejskemu samostanu Svete Marije. Leta 1284 se med vire prvič zapiše tudi krajevno ime Strunjan  (v italijanskem poimenovanju Strugnano).


< >
Prebivalci se ukvarjajo z vinogradništvom, sadjarstvom in pridelovanjem zgodnjih vrtnin. V strunjanski dolini gojijo kaki ali zlato jabolko in v novembru poteka tudi prireditev praznik kakijev, kjer predstavijo ta sadež in možnost njegove uporabe v kulinariki..

Narava in energija

Turistično je manj razvit od bližnjega Portoroža. Predvsem je namenjen tistim, ki si želijo mirnega oddiha. Strunjan ima urejeni kopališči v turističnem resotu Salinera in  kopališče Talaso, ki je deloma kamnita in deloma betonirana. V poletnem času privabi veliko domačinov in drugih obiskovalcev. V bližini plaže se pod Strunjanskim klifom nahaja najlepši del slovenske obale – Mesečev zaliv ali zaliv sv. Križa. V bližini rtiča Strunjan je cerkev Marijinega prikazovanja in nekdanji benedektinski samostan. Del strunjanskega območja je od leta 1990 zaščiten kot Krajinski park Strunjan. Krajinski park je najdaljši neprekinjen del naravne obale na območju Tržaškega zaliva. Posebnost Strunjana je zagotovo tudi Bioenergijski park Salinera z 12 energijskimi točkami, ki pozitivno vplivajo na izboljšanje psihičnega in fizičnega počutja.

Podnebje

Strunjan s svojim subtropskim podnebjem sodi med najtoplejše predele Slovenije. Padavin je zelo malo, značilne so tudi mile zime in ne preveč vroča poletja. Veliko je sončnih dni. Letno povprečje le-teh znaša 2346 ur. Padavin je malo, med 1000 in 1100 mm letno. Prav zaradi tega prihajajo sem vse generacije, 365 dni v letu. Če ste se že odločili za obisk preverite še vreme kako kaže in se vživite v ogled v živo – webcam

Plaže

Plaža Salinera Resorta se nahaja med borovci, obdanimi s sredozemskim rastlinjem in travo, kjer se nahaja tudi Bioenergijski park Salinera z 12 energijskimi točkami. Energijske točke, 
ki so sestavni del parka, pozitivno vplivajo na izboljšanje psihičnega in fizičnega počutja posameznika. Med poletnimi počitnicami so v Resortu organizirani različni animacijski programi, namenjeni igram, modeliranju, risanju. Vašim otrokom zagotovo ne bo dolgčas. 
< >

Kaj početi

Za vsakogar se najde kaj, bodisi so to družine, pari, upokojenci , druščina prijateljev ali športniki. Med vašimi počitnicami v Strunjanu, ko spoznavate vedno nasmejane in prijazne domačine in kulinariko se lahko ukvarjate tudi s športom. Na voljo so vam:


Supanje   Kolesarjenje   Mini Golf
Odbojka   Kajak   Nordijska hoja
Surfanje   Tenis


Strunjan poskrbi za počitnikovanje v celoti. Na voljo vam je več hotelov in apartmajev. Za spoznavanje kulinarike se lahko odpravite v najboljše restavracije z pridihom lokalnih dobrot. Plaža in različne aktivnosti vam bodo krajšale in popestrile dan. 

Lokacija

Krajinski park Strunjan

Flišna obalna pokrajina na Strunjanskem polotoku združuje bogastva in lepote, tako naravne kot tiste, ki jih je skozi stoletja oblikoval človek. Park, ki ga na severni strani krasi 80 metrov visok flišni klif z naravnim morskim obrežjem, se preko prisojnih in obdelanih pobočij spušča proti jugu vse do doline potoka Roja, morske lagune in še delujočih solin. Pogled z izjemnih razglednih točk v parku ob jasnem vremenu seže čez cel Tržaški  zaliv in vse tja do Triglava. 

Strunjanski Križ

Od romarske cerkve Marijinega nebovzetja vas pot vodi do strunjanskega Križa, ki stoji že od leta 1600 in na robu klifa bedi nad vsemi morskimi popotniki. Včasih so namreč ladje, ko so plule mimo križa, imele navado zatrobiti Mariji v pozdrav, mornarji pa so se pokrižali in se pri njej priprosili za srečno vrnitev. In prav na mestu, kjer stoji križ, naj bi se po ustnem izročilu nekega davnega 15. avgusta zgodil čudež Marijinega prikazanja. Na vsej dolžini klifa so dobro vidne vodoravne plasti laporja in peščenjaka, zanimivi pa so tudi geološki in geomorfološki pojavi.

Tunel ozkotirne železnice

Obiskovalec Strunjana se lahko sprehodi po različnih mikavnih pešpoteh. V kratkem času lahko prehodi ali se zapelje s kolesom skozi tunel bivše železnice - Parenzane, ki je povezovala Trst s Porečem do Portoroža.

Ščepec solin

Strunjanske soline so najsevernejše in najmanjše soline v Sredozemlju, v katerih se sol po tradicionalnem postopku pridobiva že več kot 700 let. Plitvino Strunjanskega zaliva je človek preoblikoval v soline z izgradnjo nasipov, kanalov in plitvih bazenov. Sol se v Strunjanskih solinah pobira samo v poletnih mesecih v najmanjših  kristalizacijskih bazenih, toda skrb zanjo poteka vse leto.

Življenja polna morska laguna

Stjuža je edina slovenska morska laguna. Njeno ime izhaja iz italijanske besede »chiusa«, ki pomeni zaprta. Plitvino je z odlaganjem usedlin ob izlivu ustvarila Strunjanska reka. Po gradnji nasipa, s katerim so zaliv umetno zaprli pred več kot 400 leti, je laguna ostala povezana z morjem le s pretočnim kanalom. V njej ni vodnih tokov ali večjih valov, pretok vode je odvisen izključno od plime in oseke. Ker je v povprečju globoka zgolj pol metra, se voda v laguni hitro ogreva in ohlaja.

Cerkev Marijinega vnebovzetja

Nahaja se na strmi, z granitom tlakovani poti, ki pelje proti severu. Legenda pravi, da se je v noči med 14. in 15. avgustom 1512 dvema čuvajema vinogradov prikazala Mati Marija. Prosila ju je, da oblastem v občini naročita popravilo cerkvice, ki je bila v slabem stanju. Zelo bogata kulturna dediščina, povezana z legendo o prikazovanju, romanji, procesijami in čudežnimi rešitvami zajema pripovedi, spomine, pesmi, podprta je z vrsto ilustrativnih slikarij in votivnih podob, ki se hranijo v cerkvi. Dogodek Marijinega prikazanja se od nedavnega znova obeležuje tudi s procesijo bark, ki Marijin kip prepelje iz Izole v strunjanski božji hram.

Bioenergijski park Salinera

V objemu narave, med borovci, obdanimi s sredozemskim rastlinjem in travo, se nahaja 12 energijskih točk. Park leži v samem osrčju resorta. Energijske točke, ki so sestavni del parka, pozitivno vplivajo na izboljšanje psihičnega in fizičnega počutja posameznika.

Kaki - Zlato jabolko

Zadnjih nekaj deset let pa prav posebno mesto na Strunjanskem polotoku zaseda sadež kaki. Kaki (Diospyros kaki) ali japonsko zlato jabolko je v te kraje prišel iz Italije. V strunjanskih nasadih se pridela kar tretjina vseh slovenskih sadežev, kakiju pa je v začetku novembra, zdaj že kar tradicionalno, posvečen tudi kakijev praznik.

Darovi morja

V Strunjanu so v preteklosti lovili ribe z vlačilno mrežo, imenovano trata. Danes ribiči lovijo v priobalnem pasu parka nekaj mesecev na leto. Z manjšimi barkami in mrežami ulovijo manjše količine večjih rib. Med ulovljenimi ribami po številčnosti prednjačile naslednje vrste: morski list, sipa, orada, iverka, ribon, brancin, škarpena in glavati cipelj. Poleg ribištva je dodaten vir zaslužka za domačine še školjkarstvo. 

Hoteli in Apartmaji v Strunjanu