Kolesarjenje po slovenski Obali in Istri - Hoteli Bernardin
Show menu

Kolesarjenje po slovenski Obali in Istri

Ste kolesar po duši?

Ne glede na to ali ste si ravnokar kupili kolo ali ste profesionalni kolesar, ste na pravem mestu, saj boste tu našli vse informacije za aktiven oddih s kolesom po slovenski Obali. Za lažjo odločitev, katero kolesarsko pot po najlepših kotičkih slovenske Istre in Obale boste odkrili na počitnicah, preverite interaktivni zemljevid poti. Zemljevid vam razkaže dolžino, trajanje in zahtevnost poti ter katere vse zgodovinske spomenike in ostale posebnosti si lahko ogledate na poti.

Preverite interaktivni zemljevid poti tukaj.

Najem koles in kolesarjem prijazni hoteli

Kolesarjem prijazne hotele najdete pri nas, saj lahko v vseh resortih kolo hranite ali si ga enostavno izposodite*:
Shranjevanje ali izposoja koles v Portorožu

V Portorožu, v Grand Hotelu Bernardin in Hotelu Histrion je uporaba kolesa do 3 ure, 10€, celodnevna uporaba pa znaša 15€.

Shranjevanje ali izposoja koles v Izoli

V Izoli, San Simon resortu pa je 4-urni najem kolesa za odraslo osebo 7€, za otroško kolo 3€. Celodnevni najem za odraslo osebo znaša 12€, za otroško kolo 6€.

Shranjevanje ali izposoja koles v Strunjanu

V Strunjanu, Salinera resortu znaša celodnevna izposoja kolesa 12 €.

S kolesom skozi 3 države

Kolesarjenje na slovenski Obali je zelo doživljajsko, ker lahko v enem kolesarskem oddihu prekolesarite tri države in prav vsaka razkriva svoje posebnosti, zaradi katerih je vredno pognati kolo. Pot zdravja in prijateljstva, t.i. Parenzana, je znana kolesarska trasa, ki povezuje tri države. Začne se na italijanski strani, v velikem pristaniškem mestu Trst, pot nadaljuje skozi gričevito okolico posejano z oljkami in vinogradi slovenske Obale z zaključkom v ljubkem hrvaškem mestecu Poreč. S seboj ne pozabite vzeti osebnega dokumenta.

Preverite in prenesite interaktivni zemljevid te znamenite prijateljske poti.

S kolesom po različno zahtevnih poteh slovenske Obale

S kolesarjenjem krepimo celotno telo, hkrati pa lahko v enem dnevu raziščemo in odkrijemo veliko več zanimivosti destinacije kot bi jih sicer s hojo ali avtomobilom. Nismo pa vsi enako pripravljeni na kolesarske podvige, zato smo za vas pripravili različno zahtevne kolesarske poti, ki enako razkrivajo pestro obmorsko floro in zgodovino krajev.

1. Enostavna pot: Avtokamp Lucija - Sečoveljske soline

Ta kolesarska trasa je še posebej primerna za družine z manjšimi otroci, saj je teren zelo raven.

Pot: Avtokamp Lucija - Jernejev kanal - Sečoveljske soline 

Dolžina: 7 km / Trajanje: cca. 1. ura

Zanimivosti: Kratek in enostaven kolesarski izlet s pogledom na Portorož in Bernardin, med potjo boste opazili znano gostilno Ribič, ribogojnico Fonda, ladjedelnico lesenih plovil Škver, Jernejev kanal z lesenimi pomoli, nekdanji industrijski kompleks Droge Portorož in znane Sečoveljske soline.

Interaktivni zemljevid poti najdete tukaj

2. Srednje zahtevna pot: Pot po soncu

Ta kolesarska trasa je primerna za nekoliko bolj izurjene kolesarje, saj je teren ponekod slabše urejen.

Pot: Šared - Sv. Jakob - Baredi - Gažon - Srgaši - dolina Drnice - Grbci - Šared 

Dolžina: 9 km / Trajanje: cca. 2. uri

Zanimivosti: Na poti med tipičnim istrskimi vasmi, hrastovimi gozdički, vinogradi in oljčniki, boste našli cerkvico sv. Jakoba iz leta 1525 in zanimiv vodni vir pod Srgaši.

Interaktivni zemljevid poti najdete tukaj. 

3. Zahtevna kolesarska pot po hribih Korte - Mailja

Kolesarska trasa je sicer v večji meri urejena, vendar je zaradi visokih vzponov bolj primerna za izkušene kolesarje.

Pot: Mestni stadion Izola - Šared - Malija - Lucija - Seča - Parecag - Korte 

Dolžina: 27 km / Trajanje: cca. 3. ure

Zanimivosti: Po tej lokalni, za marsikoga še ne znani poti boste zagotovo navdušeni nad najlepšim razgledom, ki ga premore Obala. Na najvišji točki boste lahko z ene strani občudovali Ankaran in Luko Koper, pogled se bo nadaljeval na Italijo, pa vse do slovenske Obale, Izole in Pirana. Ko se boste vozili po Maliji pa se bo pred vami razprl pogled na Sečoveljske soline.

Interaktivni zemljevid poti najdete tukaj.

S kolesom po slovenski istri

Kolesarjenje po slovenski Istri je lahko razgibano, saj v svojem obmorskem zaledju ponuja mnogo višinskih razlik in zgodovinskih znamenitosti. Preverite, kam vse se lahko odpravite s kolesom po slovenski Istri.

1. Najbolj znana pot dediščine Hrastovelj in okolice

Ta pot ni povsem urejena, zato je primerna za bolj vešče kolesarje.

Pot: Hrastovlje - Podpeč - Brežec - Zazid - Zanigrad 

Dolžina: 13 km / Trajanje: cca. 5 ur

Zanimivosti: Po razgibani poti boste občutili preplet Obale in Istre. Na poti boste srečali znano taborsko cerkev sv. Trojice, Pohlenovo in Snojevo galerijo v Hrastovljah, Prkičevo hišo in obrambni stolp v Podpeči, cerkev sv. Štefana v Zanigradu in cerkev sv. Martina v Zazidu, pozdravil vas bo tudi kip šavrinke, tradicionalne ženske iz slovenske Istre, ki je nekoč za preživetje preprodajala kmečke dobrine. Pot je odlično izhodišče za ogled Kraškega roba in Jame Grad.

Preverite interaktivni zemljevid poti tukaj.

2. Kolesarska pot istrske vasi - Padna

Ta pot je zelo zahtevna zaradi različnih vzponov in terenov.

Pot: Portorož - Lucija - Seča - Parecag - Malija - Šared - Ronkaldo - Gažon - Šmarje - Križišče - Padna - Korte - Parecag 

Dolžina: 42 km / Trajanje: cca. 5 ur

Zanimivosti: Padna je starožitna istrska vasica na ploščatih hrbtih Šavrinskega gričevja, ki ohranja vse značilnosti stare istrske vasi, kjer se kamnite hiše povezujejo med seboj. V vasici boste našli stari vaški vodnjak, galerijo Božidarja Jakca, ki je eden najvidnejših slovenskih slikarjev XX. stoletja (1899 – 1989) v Padni preživljal otroštvo in dve cerkvi. Cerkev sv. Blaža z marmorno ploščo s pleteno ornamentiko iz začetka IX. Stoletja in Cerkev sv. Sabe – z zanimivim kamnitim kropilnikom in lesenim oltarjem s podobo svetnika. 

Preverite interaktivni zemljevid poti tukaj.

3. S kolesom na Socerb

Srednje zahtevna pot z urejenim terenom, vendar višinskimi razlikami.

Pot: Koper - Vanganel - Sv. Anton - Marezige - Truške - Popetre - Gračišče - Kubed - Črni kal - Socerb - Plavje - Sp. Škofije - Koper

Dolžina: 55 km / Trajanje: cca. 3 ure

Zanimivosti: Osupnila vas bo značilna istrska arhitektura vasi Osp in grad Socerb. Med potjo boste zasledili še: Osapsko steno (Mišja peč) z jamo Grad, Sveto jamo, Socerb, Porečje Rižane in Staro Gabrovico.

Preverite interaktivni zemljevid poti tukaj.

Posebna doživetja na poti s kolesom

Kulinarični izlet z e-kolesom

Na pot po slovenski Obali se lahko odpravite tudi z izposojenim električnim kolesom. Turistično združenje Portorož in Piran je pripravilo posebna 3 gurmanska doživetja, kjer najeti paket vključuje: Električno kolo, čelado, nahrbtnik, pelerino, 0,5l vode, degustacijo lokalnih dobrot, degustacijo vina, presenečenje. Ostale podrobnosti o različnih turah si lahko ogledate tukaj: Ekolesarjenje - po Piranu in StrunjanuEkolesarjenje - po Strunjanu in Izoli in ogled Pirana ter solin z e-kolesi.

Istrski kolesarski maraton

Letos bo Istrski kolesarski maraton potekal 15. in 16. oktobra 2022. Na največjem rekreativnem kolesarskem dogodku v Istri boste lahko izbrali med tremi različno dolgimi trasami: kratka – 10kmsrednja – 49 km in dolga trasa – 78 km. Na prav vseh poteh vas bo spremljal razgiban teren, edinstveno okolje, lepe panorame in pester spremljevalni program.

Preverite celoten program tukaj.

Najem lokalnih vodičev

Na kolesarske poti po slovenski Obali se lahko odpravite tudi s kolesarskim vodnikom, ki bo upošteval vse vaše želje in jih združil s širokim znanjem ter pripravil za vas unikatno kolesarsko doživetje. Preverite seznam kolesarskih turističnih vodnikov in agencij, ki vas bodo z veseljem popeljali po za vas najboljši poti. 

Koristni mobilni aplikaciji za kolesarje:

*Pridružujemo si pravico do morebitne spremembe cen.